Väst mot öst när Golden State Warriors gör upp med Boston Celtics i NBA-finalen.

Guide: Väst mot öst när NBA-finalen ska avgöras

Uppdaterad
Publicerad

Den stjärnfyllda NBA-finalserien mellan Golden State Warriors och Boston Celtics är uppgörelse mellan väst och öst där trepoängskungen Stephen Curry jagar sin fjärde titel medan unge stjärnan Jayson Tatum är ute efter sin första mästerskapsring.

Här är allt du behöver veta om årets NBA-final.

Golden State Warriors i jakten på klubbens sjunde titel

Senast klubben var i final var 2019 där det blev förlust mot Toronto Raptors. Året innan gick det bättre. Golden State körde över Cleveland Cavaliers i NBA-finalen 2018 och vann serien med förkrossande 4-0. San Fransisco-laget besegrade Denver, Memphis och Dallas på väg till årets NBA-final.

Nyckeln till seger

Stephen Curry, tvåfaldig MVP, har haft en fantastisk säsong och det fina spelet har hållit i sig även i slutspelet. Den 34-årige superstjärnan har snittat 25,9 poäng per match i slutspelet och har stundtals varit omöjlig att stoppa. Men att han är så oerhört viktig för laget från väst betyder också att laget står och faller med sin stjärna. Visserligen kom Klay Thompson tillbaka in i startuppställningen denna säsong men han kan inte fylla Currys basketskor. Golden States främsta nyckel till seger är att ha en Curry i toppform varje match. Blir han skadad kan det skapa stora problem.

Och det är där Jordan Poole kan komma att bli en nyckelspelare. 22-åringen har verkligen briljerat denna säsong och varit en bra försäkring i de matcher där Curry har saknats eller vacklat. Poole, som spelade i farmarligan G League så sent som förra året, har kommit in i laget som en självklarhet och visat att han har en förmåga att växa trots sin bristande erfarenhet i de stora sammanhangen. Med 76 matcher denna säsong är det tydligt att tränaren Steve Kerr har förtroende för den unge supertalangen.

Och Kerrs sluspelsfacit är redan historisk. Den forna Chicago-stjärnan är den enda personen som har deltagit i NBA-finaler de fyra senaste decennierna – antingen som spelare eller tränare.

Det är inte en överdrift att säga att Golden State har något väldigt spännande på gång. Det är en mix där etablerade stjärnor som Curry, Thompson och Draymond Green haft en fin kemi med unga spelare som Poole och Andrew Wiggins.

Finallagen har mötts två gånger den här säsongen och där har det broderligt blivit var sin seger. Och det enda man kan ta med sig från säsongsmatcherna är att det var två jämna matcher. Det i sig kan vara en fingervisning om hur finalserien kan bli.

Boston Celtics vill tillbaka till finrummet

Basketgänget från Massachusetts har haft titeltorka. Senaste titeln bärgades 2008 – en annan era. Klassiska Celtics besegrade Brooklyn, regerande mästaren Milwaukee och Miami på väg till finalen i årets slutspel.

Nyckeln till seger

Storleken. Det är en faktor som talar för att Boston blir mästare igen efter många år.

Det som blir avgörande är hur bra den store forwardsstjärnan Jayson Tatum presterar. Celtics 2,03 meter långe ”big man” har varit en svår nöt att knäcka denna säsong. Med sin fysik, explosivitet och teknik har 24-åringen producerat 27 poäng per match i slutspelet. Frågan är om Golden States Green kan neutralisera Tatum. Det i sig blir en match i matchen. Bostonstjärnan är inte bara ett fysiskt praktexemplar. Han är en strateg som kan spelet in och ut och se till att Green foulas ut. Då kommer en orutinerad Wiggins ha en alldeles för svår uppgift att ta sig an när han ställs mot All Star-spelaren.

Och det tar inte slut där. Al Horford har haft en idrottslig pånyttfödelse denna säsong och är även han en spelare som kommer att hota med sin kroppshydda och tuffa spel under korgen. Lägg då till Robert Williams III. 24-åringen är däremot ett frågetecken. Han har haft en skadedrabbad säsong. Men om trion Tatum, Hordford och Williams III klarar sig från skador – då kan det bli en tuff finalserie för Golden State.

Sist men inte minst: Guarden Marcus Smart – vald till förra årets bäste defensive spelare. Här blir det ytterligare match i matchen när han kommer att göra sitt bästa för att störa och neutralisera Curry. Celtics kan mycket väl ta hem finalserien om 28-åringen lyckas med den mycket tuffa uppgiften.

Gamla meriter kan också fungera som bränsle för laget från öst. Boston är, precis som Golden State, ett av de åtta kvarvarande lagen från 1946 då ligan grundades. Celtics kan om det blir finalseger tangera Los Angeles Lakers rekord på 18 titlar.

Klipp: Celtics bröt Golden States hemmasvit:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.