Bostons huvudtränare Ime Oduka i diskussion med spelaren Marcus Smart. Foto: TT Nyhetsbyrån

Lyckat mångfaldsarbete – 15 svarta NBA-coacher

Uppdaterad
Publicerad

56 år efter att NBA fick sin första svarta coach har den amerikanska basketligan nått total jämlikhet på tränarsidan – hälften av ligans 30 lag leds av en afroamerikan.

I finalspelet, som inleds natten mot fredag svensk tid, tar Golden State emot Boston.

Det tog nio år för Udoka att gå från assisterande tränare till huvudtränare, då han tog över Boston i fjol. Och då hade han i flera år setts som en given kandidat till att bli huvudtränare i NBA utan att lyckas.

– Jag vet ärligt talat inte varför det tog så lång tid, säger Boston-guarden Jaylen Brown.

”Det betyder mycket”

NBA startade ett mångfaldsinitiativ gällande tränare 2019. Det har nu gett resultat. Under det senaste året har åtta svarta baskettränare fått huvudansvaret för NBA-lag, vilket gör att hälften, 15, av NBA:s huvudtränare nu är svarta.

– Det betyder mycket. När min yngre son och min äldre sons barn slår på tv:n och får se folk som ser ut som dem leda ett NBA-lag, kan det inspirera, säger Golden States assisterande tränare Mike Brown, som precis gjort klart med ett huvudtränarjobb i Sacramento.

– Att få föra vidare facklan till nästa generation är något jag ofta tänker på, inte bara för vad det betyder för min familj, utan för andra.

Bill Russell var den förste afroamerikanske huvudtränaren i NBA när han tog över Boston som spelande tränare 1966. Under sitt andra år vid rodret ledde han laget till mästerskapstiteln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.