• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Basketgymnasium utreds efter kränkande inkilning

Uppdaterad
Publicerad

På Marks riksidrottsgymnasium i basket inträffade under hösten en kränkning som slutade i en polisanmälan om misshandel. Händelsen filmades och lades efteråt upp i en chatt bland elever, något Borås Tidning var först med att berätta om.

Nu utreder kommunen om det som hände var en enskild incident eller del av en större nollningskultur på elevboendet.

De senaste veckorna har problemet med kränkande inkilning, det vill säga nollning i idrottssammanhang, uppmärksammats stort inom ishockeyn. Fokus har framför allt legat på händelser längre tillbaka i tiden.

Men senast i augusti uppstod en situation som vittnar om att frågan är lika aktuell i dag. I det här fallet är sporten basket och platsen riksidrottsgymnasiet i Mark (RIG Mark), fyra mil utanför Borås.

Spreds i en chatt

På en film som SVT Sport har tagit del av syns hur flera äldre killar på elevboendet går in i en nyinflyttad förstaårselevs rum, ställer sig i en ring och börjar snärta förstaårseleven som ligger ner på golvet upprepade gånger med blöta handdukar. När han försöker gömma sig under sängen, lyfts sängen bort så handduksslagen kan fortsätta – samtidigt som de äldre killarna skrattar högt.

Filmen spreds senare i en chatt bland basketelever, musiksatt med den dramatiska 90-talshiten ”Ameno”.

– Det är fruktansvärt att se. Det är inget man vill se på sin skola, säger ansvarig rektor Johan Westerberg till SVT Sport.

”Vi är inte med dem hela tiden”

År 2015 kom Skolinspektionen med kritik mot RIG Mark efter vittnesmål om att elever hade utsatts för nollning av kränkande natur. I intervjuer vittnade både personal och elever om äggning av elever, hierarkier baserat på ålder och en tradition att killar i ettan skulle snagga håret inför skolfotograferingen.

Rektor Johan Westerberg medger att det fortfarande varje år förekommer snaggningar bland manliga basketelever i ettan.

– Och varje år pratar vi med eleverna om att det kan uppfattas som en kränkning, både innan och efter fotograferingen. Men vi är ju inte med dem hela tiden, dygnet runt.

Genom boendevärden har han också fått incidentrapporter om elever som gömt nycklar för andra elever och mat som stulits ur kylskåpen. SVT Sport har också fått uppgifter om elevrum som har vandaliserats och har fått se bilder i chatten från i höstas som visar rödslagna lår – efter att manliga elever slagit varandra där med öppen handflata.

En kultur som sitter i väggarna? Hör rektor Johan Westerberg svara på kritiken:

Trots att incidenten som filmades inträffade i mitten av augusti, dröjde det till slutet av september innan skolan fick kännedom om vad som hade hänt.

Då gjordes en polisanmälan om misshandel och skolans huvudman, i det där fallet Marks kommun, har genom sin barn- och utbildningsförvaltning startat en utredning som fortfarande pågår.

– Vad är det som har hänt? Finns en tystnadskultur? Ett mönster? Vad kan vi göra bättre? Det finns säkert saker. Därför välkomnar jag den här utredningen, säger Johan Westerberg.

SVT Sport har tidigare i en längre dokumentär skildrat hur riksidrottsgymnasiet för vattenskidor och wakeboard i Fagersta stängde efter larm om missförhållanden. Se dokumentären ”På djupt vatten” här.

Polisanmälan nedlagd

Polisanmälan om misshandel är i dag nedlagd då brott inte kunde styrkas, enligt beslutet från åklagarkammaren i Borås.

Men kommunens utredning fortsätter och förväntas vara klar om en ungefär en månad, enligt ansvarig verksamhetschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.