Shanga Aziz, ordförande i Locker Room Talk, säger att inkilningar fortfarande pågår. Foto: Bildbyrån/TT

”Inkilningar pågår definitivt i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare hockeystjärnor vittnar om inkilningar som gett men för livet.

Shanga Aziz, ordförande i Locker Room Talk som utbildar för trygga omklädningsrum, hävdar att inkilningar fortfarande existerar.

– Vi upplever definitivt att det finns inkilningar som pågår i dag, säger han.

Viasats hockeyexpert Erik Granqvists berättade nyligen om en inkilning han blev utsatt för som ung målvakt i Luleå och hur det påverkade hans liv. Det fick flera andra tidigare hockeystjärnor att dela med sig av vad de varit med om.

– Tyvärr har den här kulturen funnits länge inom hockeyn, sade Nicklas Lidström till Expressen.

Att inkilningar har försvunnit helt tror inte Shanga Aziz, som jobbar med att motverka destruktiv machokultur bland pojkar inom lagidrott.

– Vi upplever definitivt att det finns inkilningar som pågår i dag. Både officiella inkilningar på lagnivå men också inofficiella som framför allt spelarna har kommit överens om, som inte alltid är till klubbens kännedom, säger han till TT.

Våld och sexuella övergrepp

Inkilningar fungerar för att ”välkomna” unga spelare till lag, men de kan fortfarande innehålla våld och sexuella övergrepp, menar Aziz.

– Dessa kan variera otroligt mycket. Däremot är återkommande händelser tråkigt nog de som i någon form leder till att spelare förlöjligas,förminskas, ibland med inslag av våld, sexuella övergrepp och trakasserier för att enligt gruppen förtjäna respekt, makt och delaktighet, säger han.

TT: Har inkilningar en plats inom lagidrott?

– Inkilningar i den här formen som vi pratar om nu – absolut inte. Det är oerhört viktigt att beslutsfattare inom idrottsrörelsen tar hårdare tag för att få stopp på den här typen av oacceptabla beteenden. Men det är ingenting som går över på en dag och kulturen behöver ändras i grunden.

KLIPP: Förbundet om arbetet mot övergrepp (5 november 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.