Ny arrangörsmiss under OS: Spelade Sudans nationalsång när Sydsudan gjorde debut i basketen

Uppdaterad
Publicerad

I går spelade Sydsudan landets första match någonsin i en olympisk basketturnering.
Den inleddes på ett något speciellt sätt.
Arrangörerna spelade nämligen Sudans nationalsång.
– Respektlöst, säger forwarden Nuni Omoth.

Se och hör förvirringen kring nationalsången i klippet här ovanför

Nationen Sydsudan bildades så sent som 2011, då de bröt sig lös från Sudan.

OS i Paris 2024

Basket är en av de absolut största sporterna i landet, och i går gjorde de sin första match någonsin i en olympisk basketturnering.

Burop i arenan

Det blev succé: Seger med 90–79 mot Puerto Rico.

Men eftersnacket handlade mest om det som skedde inför matchstarten. När landets nationalsång skulle spelas var det nämligen inte ”South Sudan Oyee!”, som landets nationalsång heter. Istället satte arrangörerna igång ”Nahnu Jund Allah Jund Al-watan”, som är Sudans nationalsång.

Man såg tydligt förvirringen i många spelares ögon, innan musiken plötsligt tystades och arenan fylldes av burop och speakern i arenan bad om ursäkt för ”ett tekniskt fel”.

”Gav oss energi”

Drygt två minuter senare börjades rätt nationalsång att spelas, och matchen kunde senare dra igång – en match som Sydsudan alltså vann.

– Det gav oss energi. Det kändes så klart respektlöst när det skedde. Vi tycker ju att vi förtjänar att respekteras. Så det kändes för oss som att vi sen behövde fortsätta med att visa världen vad vi är kapabla till, säger forwarden Nuni Omoth, enligt nyhetsbyrån AP, och lade till:

– Så det här var ett slags bevis på att folk fortfarande inte respekterar oss.

”Finns inte på kartan”

Omoths lagkamrat Majok Deng var inne på samma spår i The Athletic.

– De måste det göra bättre, för detta är ju den största arenan av dem alla, och de visste att det var Sydsudan som skulle spela. Det finns inte på kartan att man kan göra ett sånt fel som att spela fel nationalsång, sade han, och lade till:

– Det är respektlöst.

Arrangörerna har bett om ursäkt för det inträffade. Redan under OS-invigningen gjordes ett antal arrangörsmissar. Bland annat presenterades Sydkoreas OS-trupp som Nordkorea, vilket ledde till ett telefonsamtal mellan Sydkoreas president och IOK:s ordförande Thomas Bach.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet