Foto: TT

Efter förväxlingen med Nordkorea under OS-invigningen: IOK:s ordförande Thomas Bach har bett Sydkoreas president Yoon Suk Yeol om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Under OS-invigningen kallades Sydkorea för Nordkorea.
Det rörde upp känslorna rejält – och Sydkorea krävde ursäkter på högsta nivå.
Nu har de fått det.
– Något oförlåtligt inträffade, sade IOK:s ordförande Thomas Bach under ett telefonsamtal med Sydkoderas president Yoon Suk Yeol.

Under fredagens OS-invigning presenterades både Syd- och Nordkorea under Nordkoreas officiella namn, ”Demokratiska Folkrepubliken Korea”.

Misstaget har inte uppskattats i Sydkorea. Dagen efter invigningen bad det sydkoreanska idrottsministeriet om ett möte med IOK:s ordförande Thomas Bach, och de bad även utrikesministeriet att framföra ett kraftfullt klagomål på regeringsnivå.

OS i Paris 2024

Bach uppmanades att agera

Ett möte med Bach har nu skett, i telefonform. I ett uttalande meddelar Yoon Suk Yeols talesperson Jeong Hye Jeon att den sydkoreanske presidenten och Bach hade ett tio minuter långt telefonsamtal under lördagskvällen, där Bach beklagade det som skett.

– Något oförlåtligt inträffade, och jag ber ödmjukt och respektfullt om ursäkt, sade Bach, enligt uttalandet.

Den sydkoreanske presidenten ska därefter ha uppmanat Bach att försäkra att något liknande inte ska upprepas.

– Jag förstår er oro väl, och jag kommer att vidta alla möjliga åtgärder och försöka att förhindra att något sådant här sker igen, ska Bach då ha svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet