RF om inkilningarna: ”Finns ett stort mörkertal”

Uppdaterad
Publicerad

Vittnesmål om övergrepp inom ishockeyn, ett riksidrottsgymnasium som stängde i Fagersta efter missförhållanden och nu under hösten: en allvarlig händelse på Marks riksidrottsgymnasium i basket.

Riksidrottsförbundets elitansvarige Peter Mattsson ser allvarligt på idrottens inkilningskultur.

– Totalt sett måste man vara medveten om att det finns ett stort mörkertal, säger han till SVT Sport.

På riksidrottsgymnasiet i basket i Marks kommun (RIG Mark) cirkulerade under hösten en film som visar hur flera äldre killar på elevboendet ger sig på en nyinflyttad förstaårskille och slår honom med blöta handdukar.   

På Riksidrottsförbundet (RF) fick verksamhetschefen för elitidrott, Peter Mattsson, vetskap om vad som hade hänt mot slutet av september ungefär samtidigt som skolan.   

– Jag reagerade med förtvivlan. Det här med inkilning är något som idrotten har brottats med länge. Att då se att det förekommer på en gymnasieskola och med den grovhet som jag uppfattar i det här, det är jobbigt, säger han.  

”Förekommer på andra håll inom idrotten också”

Enligt Peter Mattsson har det inte kommit in något larm till RF om kränkningar på RIG Mark, utöver händelserna under hösten och den rapport som Skolinspektionen publicerade när idrottsutbildningen var nystartad 2015, som kritiserade RIG Marks nollningskultur.   

När en sådan här sak händer, var nånstans har det brustit?    

– Jag skulle nog säga att det är hela kedjan som brister här. För även om yttersta ansvaret för skolan vilar på huvudmannen, så måste vi från idrotten vara medvetna och ödmjuka inför att det här förekommer på andra håll inom idrotten också.  

Så säger ansvarig rektor om kulturen på basketgymnasiet:

Händelsen likt den på RIG Mark, tror Peter Mattsson också kan få långtgående negativa konsekvenser för viljan att driva elitidrottsutbildningar i framtiden hos landets kommunala och privata skolaktörer.  

– Är man skolledare tänker man nog efter två gånger om det här är ett ansvar man kan ta på sig. Är vi som huvudman verkligen rustade att ta ett ansvar även utanför skoltid i anslutning till elevhem? Den frågan måste man verkligen tänka igenom.    

Du tror det finns en risk av huvudmän drar sig för att ansvara för elitidrottsgymnasier?    

– Ja, det tror jag, det är jag helt övertygad om. 

Händelsen på RIG Mark ledde till en polisanmälan, som dock senare lades ner. Men kommunen har genom sin barn- och utbildningsförvaltning startat en utredning som fortfarande pågår.  

Riksidrottsförbundets roll

Peter Mattsson förklarar:

”RF har en roll i riksidrottsgymnasierna (RIG) som framför allt handlar om dimensioneringsprocessen, det vill säga att vi föreslår vilka skolor som ska få vara RIG och hur många platser.

Det är huvudmannen som ansvarar för skolans verksamhet. Det vi gör när vi får reda på missförhållanden är att ta kontakt med huvudmannen och såklart också specialidrottsförbundet och mellan oss tre diskuterar vi det inträffade och eventuella åtgärder.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.