Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tonåringarna Jacob Hölting Nilsson, 18, Elmer Andersson, 17, är klara för åttondelsfinal på U21-VM i Thailand. Foto: FIVB/Volleyball World

Tonåringarnas succé i Hellvig/Åhmans fotspår

Uppdaterad
Publicerad

Succén för David Åhman och Jonatan Hellvig har gett inspiration till ännu mer svenska beachvolleyframgångar. Nu är tonåringarna Jacob Hölting Nilsson, 18, Elmer Andersson, 17, klara för åttondelsfinal på U21-VM i Thailand.

Svenskarna slog kazakerna Mastikhin och Kulboldyyev med 2-0 (21-11,21-6) på ett övertygande sätt idag. Efter tre raka segrar blir svenskarna etta i sin grupp och går direkt till åttondelsfinal, en match som spelas på lördag. Där väntar vinnaren mellan en grupptrea och en grupptvåa.

– Vi har stått för stabila insatser och som mest tappat 17 poäng i ett set. Det är jättekul att all träning har gjort att vi har ett nytt svenskt lag som också behärskar att anfalla effektivt med andraboll och hopp-pass, säger förbundskapten Rasmus Jonsson till SVT Sport.

Swedish Jumpset – ”ett bra vapen”

Nilsson/Andersson spelar på samma sätt som dubbla EM-guldmedaljörerna Åhman och Hellvig, också kallat ”swedish jumpset”, det unika svenska framgångskonceptet som revolutionerat beachvolleybollen.

– Det blir ett bra vapen för oss när slutspelet drar igång, motståndarna på juniorsidan är väldigt ovana att möta ”Swedish Jumpset”, säger Jonsson.

Hölting Nilsson vann U22-EM ifjol. Då ihop med VM-silvermedaljören David Åhman som hoppade in när hans partner Jonatan Hellvig var skadad.

”Har chans mot alla”

Tror ni på medaljer nu på VM också efter det fina gruppspelet?

– Vi är inte favoriter i slutspelet, med tanke på att motståndarna är 2-3 år äldre än oss. Men vi vet att vi har chans mot alla om vi spelar bra, säger Jonsson.

Hölting Nilsson togs i december ut till SOK:s topp och talangprogram. 18-åringen från skånska Nybrostrand och ingår i den träningsgrupp av talangfulla spelare som tränas av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleyboll-legendaren Anders Kristiansson. Sedan i maj ingår även Elmer Andersson i gruppen.

I januari fick teamet Sportspegelpriset för sin unika spelidé

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.