Jörgen Persson håller

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några av höjdpunkterna från Jörgen Perssons tid som förbundskapten. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Avslöjar: Jörgen Persson slutar efter OS-succén

Uppdaterad
Publicerad

Han coachade Sveriges herrlandslag i bordtennis till två silver vid OS i Paris.

En oväntad succé som förde bordtennisen tillbaka till svenska folkets hjärta efter de största framgångarna på flera decennier.

Men nu kan SVT Sport avslöja att förbundskapten Jörgen Persson avgår.

– Det här har växt fram, säger han.

Jörgen Persson, med egna meriter som få bordtennisspelare kan matcha, var assisterande förbundskapten 2019 och tog sedan över som förbundskapten 2020.

Under hans tid på posten har den nya gyllene bordtennisgenerationen radat upp triumfer. Den färskaste, och största, kom på Paris-OS där Truls Möregårdh tog individuellt silver samt lagsilver tillsammans med Anton Källberg och Kristian Karlsson.

”Fantastiska år”

– Jag har haft fantastiska år. Det här har växt fram, jag har känt att det är bra nu. Jag är ganska sliten, det tar på krafterna att vara förbundskapten. Jag tycker det är en bra tid att sluta efter fyra år, säger Jörgen Persson till SVT Sport.

”Gått väldigt bra sedan kan kom”

Under Perssons tid har Sverige dessutom vunnit guld vid lag-EM på hemmaplan 2023, Kristian Karlsson och Mattias Falck har blivit bäst både i Europa och i världen i dubbel och Möregårdh tog VM-silver 2021.

– Det har gått väldigt bra sedan han kom. Jag tror inte att det är en slump, poängterade Kristian Karlsson efter OS-silvret.

Men Perssons kontrakt, som går ut den sista september, förnyas inte.

Kan bli kvar på förbundet

Enligt uppgifter till SVT Sport kan 58-åringen från Halmstad ändå bli kvar på Svenska bordtennisförbundet i en annan roll där han kan involveras vid turneringar.

– Det finns lite som jag och förbundet har pratat om. Det förs diskussioner, säger Persson.

Nästa stora mästerskap är individuella EM i Linz, Österrike. Mästerskapet avgörs mellan 15 och 20 oktober och sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.