Anja Händén

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anja Händén berätta om hajattack-lögnen. Foto: Bildbyrån

Bordtennisspelaren Anja Händén om virala hajattack-lögnen: ”Min kompis idé”

Uppdaterad
Publicerad

Bordtennisspelaren Anja Händén gör sin Paralympicsdebut i Paris. Men för en del är hon redan känd efter att en påhittad historia om hur hon skadade sin arm gick viral på sociala medier.

– Många trodde inte på det men andra fattar inte hur jag lever, berättar hon i SVT Sports dokumentär.

20-åriga Anja Händén spelar bordtennis på elitnivå med bara en hand. Hon spelar i pingisligan trots sin funktionsnedsättning och nu ska hon göra sin debut i Paralympics i Paris.

Men för ett tag sedan blev hon känd på Tiktok efter att en skämtsam lögn om hur hon skadade sin arm i en hajattack blev viral.

– Min kompis sa: ”Du borde säga att du blivit biten av en haj”, berättar Anja Händén.

Sagt och gjort, Anja publicerade en rad videor, som totalt har flera miljoner visningar. Men intresset hos följarna fanns kvar efter att hon avslöjat skämtet och senare gick hon över till att publicera videos om hur hon tar sig an vardagliga saker som att diska eller fläta håret.

– Det är kul att visa upp. Att också kunna bidra om en annan liten tjej eller kille som bara har en hand som känner sig osäker. Liksom visa att det finns fler som har det, säger hon.

Se alla fyra Sport-dok: Paralympics här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.