Paralympiern Conrad Hildebrand

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simmaren Conrad Hildebrand berättar om olyckan som förändrade hans liv. I sommar ska han tävla i Paralympics. Foto: SVT

Parkourhopp från fönstret förändrade simtalangen Conrad Hildebrands liv – hamnade i rullstol

Uppdaterad
Publicerad

En eftermiddag på Bromma gymnasium kastade sig Conrad Hildebrand ut genom ett fönster för att göra ett parkourhopp. Sex månader senare återvände han till skolan i rullstol. Nu ska den 29-årige simmaren tävla i Paralympics.

– Det är bara att fortsätta framåt. Det finns ingen poäng att tänka på det som har hänt som är dåligt, säger Conrad Hildebrand i en nysläppt minidokumentär på SVT Play.

Se Conrad Hildebrand berätta om olyckan i spelaren ovan.

Som 16-åring var Conrad Hildebrand en av Sveriges mest lovande simmare. Drömmen var att bli som den amerikanske OS-legendaren Michael Phelps.

Hildebrand var en aktiv och vältränad gymnasieelev som en dag fick ett infall som skulle förändra allt. Under en rast på Bromma gymnasium i Stockholm hoppade han ut genom ett fönster i korridoren.

– Jag skulle alltid styla för alla. Jag skulle göra ett snyggt parkourhopp ut genom fönstret, berättar Conrad Hildebrand i ”Fönstret som förändrade allt”, en av fyra nya sportdokumentärer på SVT Play inför Paralympics.

Men när fötterna fastnade i fönsterkarmen föll han hårt i marken. Det slutade med en krossad nackkota. Sex månader senare var han tillbaka i skolan – i rullstol.

– Folk brukar alltid se på rullstolen och säga vad synd att du behöver sitta i rullstol. Men rullstolen är inte problemet, rullstolen är lösningen. Rullstolen är faktiskt det som gör att jag kan ta mig runt och göra saker. Visst, trappor är lite komplicerat, men det finns ju oftast hissar.

Den positiva inställningen genomsyrar dokumentären ”Fönstret som förändrade allt”.

– Man pratar om identitetskris för olympier. Efter karriären vet de inte vad de ska göra. Jag kände väl likadant när jag skadade mig, säger han.

En tid efter olyckan var han tillbaka i bassängen. Första passet var 200 meter långt och efter det var han helt slut i två dagar.

Numera är passen flera kilometer långa och Conrad har tävlat i EM och VM. Han lyckades inte kvala in till sommarens Paralympics men drygt en månad före spelen fick att han ett wildcard och ska tävla i Paris.

Se dokumentären om Conrad Hildebrand här.

Sport-dok: Paralympics

Premiär 13:e augusti på SVT Play: Fyra minidokumentärer där tittarna får följa fyra paralympier i deras vardag. Fascinerande berättelser där motgångar hanteras med positiv inställning, och en del humor. Möt Simmaren Conrad Hildebrand, cyklisten Anna Beck, gevärsskytten Anna Benson och pingisspelaren Anja Händén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.