Ikonen tror på svensk succé i EM

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag börjar bordtennis-EM i Warszawa.

Där Sverige för första gången sedan Jan-Ove Waldners och Jörgen Perssons dagar har en förstaseedad i vice världsmästaren Mattias Falck.

Och dessutom en svensk trupp som kan vara den starkaste sedan den svenska storhetstiden.

De 21 senaste herrsingelfinalerna på EM har varit svensklösa. Och innan dess – på 80-, 90- och början av 2000-talet – tog Sverige guld i åtta av elva Europamästerskap. Och det hände även att Sverige tog två och ibland alla tre medaljerna på EM.

Men nu kan det vända – och den bortglömda folksporten komma tillbaka. En talangfull och konkurrenskraftig generation har växt fram, och fyra av fem i förbundskapten Jörgen Perssons – tidigare världs- och Europamästare – EM-uttagna trupp ligger topp 50 på världsrankningen. En bredd som inte funnits sedan det blågula pingisimperiet försvann.

”Alla kan ta medalj”

Och truppen har förutsättningarna för att serva Sverige närmre den dominerade pingisnation den en gång var.

– Europa är väldigt öppet nu, det är svårt att gissa. Tyskland med Timo Boll och Dimitrij Ovtcharov är starkast, därefter är det väldigt öppet och jämnt. Alla fem jag har, kan med en bra dag och turnering, kan ta medalj, säger förbundskapten Jörgen Persson.

I herrsingel är Mattias Falck, som tog sensationellt VM-silver 2019, toppseedad, före tyskarna Dimitrij Ovtcharov och Timo Boll. Och i dubbel spelar Falck tillsammans med Kristian Karlsson – duon har tagit två EM-silver och två brons på de fem senaste Europamästerskapen.

Förutom dem är Jon Persson, Anton Källberg och Truls Möregårdh uttagna, och medaljkandidater alltså enligt Jörgen Persson.

EM i Warszawa pågår mellan 22 och 27 juni.

Svenska herrlandslaget i EM i bordtennis

Mattias Falck, 29 år, åtta på världsrankningen

Kristian Karlsson, 29 år, 29:a på världsrankningen

Jon Persson, 34 år, 43:a på världsrankningen

Anton Källberg, 23 år, 53:a på världsrankningen

Truls Möregårdh, 19 år, 103:a på världsrankningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.