Stina Källberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Stina Källbergs tårar efter förlusten – och hör henne berätta om revanschen. Foto: SVT

Kristian Karlsson och Stina Källberg fick se EM-medaljen glida ur händerna – sen gick Källberg vidare i damsingeln

Uppdaterad
Publicerad

Kristian Karlsson och Stina Källberg såg ut att ta Sveriges första medalj i bordtennis-EM i Linz när man ledde med 2–0 i kvartsfinalen av mixeddubbeln.
Medaljen gled dock svenskduon ur händerna.
Men Källberg tog sedan snabb revansch, och avancerade i singelspelet – trots att hon knappt ville spela matchen.
– Jag ville ju bara härifrån egentligen, säger hon till SVT Sport med gråten i halsen.

Det franska paret Simon Gauzy/Prithika Pavade vann med 3-2 (8-11,7-11,11-4,11-9,11-8) och Källberg lämnade hagen i tårar för att spela sin första match i singel medan Karlsson var sammanbiten. Källberg fick tröstas ordentligt.

Det såg annars ut som en enkel väg till minst ett brons (två brons delas ut då det inte spelas någon bronsmatch) när laget ledde med 2-0. Och vid 2-1 i set såg det ut som om Sverige skulle få segern efter en fransk skada.

Frankrike såg ut att kunna ge upp

Vid fransk ledning med 5-4 i det fjärde setet slog Gauzy till en boll och fick till en våldsam vridning i kroppen och allra värst tog det i vänster knä. Han fick behandling under lång tid medan de svenska spelarna satte på sig sina träningsoveraller.

Men fransmannen gav till slut tummen upp och matchen kunde fortsätta, till Frankrikes favör.

Mötte portugisiska efteråt

Gauzy tog sig över sitt ömmande knä innan han kramade om Pavade efter vändningen, samtidigt som att Källberg alltså bröt ihop i tårar och fick tröstas.

Och bara 20 minuter senare fick hon alltså åter kliva ut i hagen, för en match i den första singelomgången mot Portugals Ines Matos. Något som hon inte var sugen på.

– Jag ville ju bara härifrån egentligen. Det här schemat är ju inte sant egentligen, att man ska spela en match om en medalj och sen spela direkt efter, säger hon till SVT Sport, och lägger till:

– Det här var tufft.

”Det var jättejobbigt”

Det blev en svängig match, som precis som mixed-kvartsfinalen gick till ett avgörande skiljeset. Väl där var svenskan starkast och vann setet med 11–7, och matchen med 4–3 i set.

Men hon erkände alltså efter matchen att det inte var lätt att ladda om.

– Det var jättejobbigt. Jag kände att mitt huvud inte var där det skulle... Jag vet inte vad jag ska säga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.