Lin Shidong vann mot Ma Long

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se spektakulära bollar från superfinalen Foto: World Table Tennis

Kungen Ma Long tappade 8-4 i skiljeset till prinsen Lin Shidong: ”Inte ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Bordtenniskungen Ma Long tappade ledning 8-4 i skiljeset och kronprinsen Lin Shidong vann sju raka bollar till 11-8 och 4-3 för titeln i China Smash i Peking.

– Jag ser det inte som ett misslyckande, säger Ma Long.

En pånyttfödd Ma Long, 35, mot tourens mest formstarka spelare, Lin Shidong, 19, som vunnit de senaste två turneringarna på världstouren. Det såg ensidigt ut när den snabbe Lin sopade banan med Ma Long i det första setet och vann det med 11-4.

Ma Long hittade dock en väg in i matchen och kunde gå fram till 3-1 i set, efter 15-13 i det fjärde setet där han räddade fyra setbollar.

Det tog dock hårt och en helt slutkörd Ma Long förlorade set fem och sex klart och verkade uträknad när det var dags för skiljeset vid ställningen 3-3. Ma Long såg sedan ut att gå mot en vändning igen och ledde med 8-4 innan det tog stopp. Det blev verkligen tvärstopp.

– Han gör det otänkbara, säger kommentatorn efter matchbollen.

”Spelat över mina förväntningar”

– Det var en stor comebackseger för honom. Jag ser det inte som ett misslyckande för mig utan så länge jag kan spela på den här nivån är det en framgång och jag har spelat över mina förväntningar i den här turneringen, säger Ma Long, tidernas bäste bordtennisspelare med sex OS-guld och 14 VM-guld, till arrangören.

Han uppskattade att ha nära till den fullsatta hallen.

– Det är ett minnesvärt ögonblick. Jag har njutit av att spela bordtennis i min hemstad Peking. Jag kan lämna den här arenan med ett stort leende på läpparna.

”Ma Long förtjänar alla applåder”

Supertalangen Lin Shidong fick befinna sig i skuggan efter att ha vält ikonen inför ögonen på bland andra det internationella bordtennisförbundets ordförande, svenskan Petra Sörling.

– Vi spelade en fantastisk match och Ma Long förtjänar alla applåder. Jag jobbade mig in i matchen med att fokusera på poäng för poäng och gav aldrig upp, säger Lin efter tredje raka turneringssegern.

Final China Smash Lin Shidong-Ma Long:

4-3 (11-4, 7-11, 5-11, 13-15, 11-4, 11-5, 11-8)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.