Svenska bordtennislaget slog Tyskland i kvartsfinal – får spela om medaljer

Uppdaterad
Publicerad

Svenska bordtennislaget kommer att få spela om OS-medaljerna. Det efter klara 3-0 i matcher mot andreseedade Tyskland i kvartsfinalen.

– Det var en fin födelsedag jag fick av grabbarna, säger Kristian Karlsson till SVT Sport.

Det svenska bordtennisundret fortsätter att leverera. Truls Möregårdh, Kristian Karlsson och Anton Källberg skickar hem andreseedade Tyskland i kvartsfinalen efter övertygande 3-0 i matcher.

Sverige har aldrig tidigare varit i lagsemifinal i OS.

OS i Paris 2024

– Det är galet, det är mitt OS det här, det tar aldrig slut i Paris, säger Truls efter avancemanget.

Truls Möregårdh stod som väntat över inledande dubbelmatchen. Men Kristian Karlsson, på sin födelsedag, tillsammans med Anton Källberg imponerade och gav inte ens bort ett set mot tyska duon Dang Qiu och veteranen Timo Boll i den första matchen.

Sen var det dags för OS-silvermedaljören Truls att kliva in i handlingen men där blev det tuffare, 22-åringen har tidigare uttryckt att han är sliten efter den långa singelturneringen.

Efter inledande setvinst vände Dimitrij Ovtcharov till ledning 2-1, men Truls höll sig kall och tog till slut hem matchen efter två raka setvinster 11-8, 11-9.

I tredje matchen ställdes Källberg mot 43-årige Timo Boll. Noterbart är att Boll gjorde OS-debut redan 2004 och åkte då ut i kvartsfinal mot ingen mindre än J-O Waldner, då var Källberg sex år gammal.

– Han lever lite grann på mina misstag, jag försökte pusha mig själv till att göra det väldigt svårt, det lyckades jag med ganska bra i slutet, säger Källberg.

Men gammal visade sig aldrig vara äldst då Boll trots sin erfarenhet inte rådde på Källberg som segrade med 3-1 i set.

– Det är ju lite pingisfeber i landet som Truls skapat, kul att få rida på vågen, vi skapar gärna mer feber, säger Karlsson.

Semifinalen mot Japan spelas i morgon 20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet