Truls Möregårdh jublar efter att ha avancerat till OS-semifinal. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Truls Möregårdh klar för OS-semifinal

Uppdaterad
Publicerad

Truls Möregårdh är i OS-semifinal.

Den svenske succéspelaren i bordtennis slog Omar Assar med 4–1 (11–7, 6–11, 14–12, 14–12, 11–2).

– Det var ren vilja, förklarar Möregårdh segern för SVT Sport.

Det var framför allt Truls Möregårdhs insats i det tredje och fjärde setet som bäddade för segern. 22-årige svensken räddade två setbollar och vann med 14–12 – båda gångerna.

I det avgörande setet var det en ren slakt. Han gick upp i en stor ledning och avfärdade Omar Assar med 11–2 och är därmed klar för OS-semifinal.

OS i Paris 2024

Detta trots att han kände en stor nervositet under matchen.

– Jag brukar vara rätt självsäker och cool men jag sprang runt där inne vid 9–2 (i femte set) som om det var skiljeset och 9–9. Det visade verkligen hur mycket jag ville vinna, säger Truls Möregårdh till SVT Sport.

Förste svensk i semifinal på 16 år

Ingen svensk har kommit så här långt sedan 2008 då Jörgen Persson nådde semifinal i OS. Möregårdh tar även revansch efter förlusten mot Assar i VM förra året.

– Det är definitivt på tiden. Hoppas att han gör det bättre än mig, det vore kul att coacha i en final, säger Jörgen Persson, som är svensk förbundskapten, till SVT Sport.

Nu ställs Möregårdh, rankad 26 i världen, mot sjätterankade Hugo Calderano, Brasilien, i semifinalen som spelas i morgon 14.30.

– Vid VM var man nöjd i semi, OS är något helt annorlunda. Jag tror att det är Calderano jag har störst chans mot. Superunderdog där också, så det är ett väldigt kul och bra läge, säger Möregårdh.

”En positiv grej för Truls”

Jörgen Persson tror att Möregårdh kan åtminstone ha en fördel gentemot brasilianaren.

– Han har spelat en VM-final och det har inte Calderano. Det är en positiv grej för Truls. Han har varit i de här sammanhangen, säger Persson.

Truls Möregårdh efter kvartsfinalen i OS: ”Skönt för självförtroendet med en överkörning”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Truls Möregårdhs intervju efter OS-kvartsfinalen: ”Skönt med en överkörning” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet