Maria Lindberg efter att nyss ha blivit golvad av brittiskan Savannah Marshall. Foto: Bildbyrån

Boxaren Maria Lindberg knockad i VM-fajten i London

Uppdaterad
Publicerad

Hon blev blixtinkallad med några dagars varsel och hade chansen att skriva in sig i historieböckerna.

Men boxaren Maria Lindberg, 44, föll i titelmatchen mot brittiskan Savannah Marshall, 29.

Den obesegrade WBO-världsmästaren vann på knock i tredje ronden.

Skånskan, som inte gått en match på nästan ett och ett halvt år på grund av pandemin, fick i måndags ett meddelande i inkorgen från den brittiske boxningspromotorn Eddie Hearn.

Femke Hermans tränare tillika pojkvän hade testats positivt för covid-19 och belgiskan tvingades därför dra sig ur lördagens titelmatch mot WBO-mästaren i mellanvikt (72,6 kilo), Savannah Marshall, i London.

Lindberg accepterade fajten, satte sig på planet i tisdags och fick sent på lördagskvällen sin femte chans i karriären att vinna något av de fyra stora VM-bältena i boxning. Hon har förlorat de fyra tidigare försöken på poäng.

Golvad i rond två och tre

Vid seger hade hon, vid 44 års ålder, skrivit in sig i historieböckerna som den näst äldsta kvinnliga världsmästaren någonsin.

Men favoriten Savannah Marshall öppnade matchen, tio ronder á två minuter, självsäkert och såg obekymrad ut.

I slutet av den andra ronden golvade brittiskan sin motståndare med en klockren högerträff. Lindberg var illa ute, men klarade sig ronden ut. När hon halvvägs in i rond tre blev golvad igen lyckades hon dock inte resa sig upp och domaren bröt matchen.

Lindberg tappade aldrig medvetandet och kunde resa sig för egen maskin efteråt.

– Jag har all respekt för Maria och är väldigt tacksam att hon tog den här matchen. I söndags såg det ut som att jag inte skulle gå någon match alls, sade Marshall i sin segerintervju på tv-kanalen DAZN.

– Det är alltid svårt när man har tränat inför en viss boxare i flera veckor och så får man en ny motståndare. Maria är tuff och hade aldrig blivit stoppad tidigare, därför trodde jag inte att matchen skulle gå så här, men jag är väldigt glad.

”Såg på Marias ansiktsuttryck...”

Savannah Marshall förbättrar i och med segern sitt obesegrade matchfacit till 10-0 (8 KO), medan Lindberg nu har 19 segrar, sju förluster och två oavgjorda på sina 28 proffsmatcher.

Många vill nu se Marshall i en stormatch mot Claressa Shields här näst. Amerikanskan har de tre andra stora VM-titlarna (WBC, WBA och IBF) i viktklassen.

– Jag slår för hårt för Claressa. Hon är inte intresserad av den här matchen. Men om hon samlar mod till sig kan vi mötas, säger Marshall.

Promotorn Eddie Hearn fyller i:

– Titta bara på hur det gick för Lindberg som har mött flera världsmästare. Man såg på hennes ansiktsuttryck att hon aldrig hade känt sådan slagstyrka tidigare.

Maria Lindberg drabbades av en hjärnblödning i en amatörlandskamp mot Finland 1999 och blev sedan livstidsavstängd från att boxas i Sverige. Skånskan slutade aldrig att drömma om en proffskarriär och har efter debuten 2003 gått alla sina matcher utomlands, främst i Tyskland.

MER BOXNING: Nancy, 75, tar fajten mot parkinson (4 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.