Tungviktsmästaren Oleksandr Usyk greps av polsk polis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när tungviktsmästaren Oleksandr Usyk grips och förs bort i handfängsel. Foto: X/TT

Tungviktsmästaren Oleksandr Usyk greps av polsk polis – president Volodomyr Zelenskyj rasande

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under pågående krig mot Ryssland har Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj varit inblandad i en hetsig diplomatisk konflikt med polska myndigheter.

Detta efter att tungviktsmästaren Oleksandr Usyk greps på Krakows flygplats.

”Tack till ukrainska diplomater för det effektiva stödet”, skriver stjärnan på X efter att ha släppts.

Bilder på sociala medier visar hur Usyk, på väg till London för att titta på titelfajten mellan Daniel Dubois och Anthony Joshua på Wembley på lördag, förs bort i handfängsel.

”Jag pratade i telefon med Oleksandr Usyk när han greps. Jag blev upprörd över den här behandlingen av vår medborgare och mästare”, skriver Zelenskyj på Telegram.

Det är oklart vad som föranledde gripandet av Usyk. Enligt polska medier gällde incidenten en kompis till Usyk som inte släpptes på planet.

”Jag har instruerat Ukrainas utrikesminister Andrij Sybiha och Ukrainas inrikesminister Igor Klymenko att omedelbart ta reda på alla detaljer om händelsen på flygplatsen i Krakow”, fortsätter Zelenskyj.

Först med fyra tungviktsbälten

Enligt Usyks promotor handlar allt om ett missförstånd och situationen löste sig snabbt.

”Tack till ukrainska diplomater för det effektiva stödet. Och respekt till den polska polisen för att de utför sina skyldigheter utan hänsyn till längd, vikt, räckvidd och mästarbälten”, skriver Usyk på X.

Usyk, obesegrad i sina 22 matcher, har inte boxats sedan han vann mot Tyson Fury 19 maj och blev först inom tungviktsboxningen med samtliga fyra VM-bälten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.