• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anthony Yigit firar efter fajten mot Siar Ozgul när de möttes i London i juni, 2019. Foto: Bildbyrån.

Proffsboxaren berättar om sin bulimi

Uppdaterad
Publicerad

28-åriga proffsboxaren Anthony Yigit har gått 26 hårda matcher i ringen.

Men vid sidan om den kämpar han emot en annan motståndare, sin bulimi.

– Som boxare är man alltid viktfixerad, i stort sett alla jojobantar inför matcher. Jag har tänkt på min vikt så länge jag har boxats, berättar han för tidningen Expressen.

Anthony Yigit har varit proffs i drygt åtta år. Efter OS i London 2012 blev han professionell boxare och flyttade till Tyskland. Det var även då han drabbades av ätstörningar.

I Expressen berättar 28-åringen om hur hans vilja att hålla rätt vikt utvecklades till en ätstörning. I Tyskland bodde han ensam och hade mycket ångest. Han såg till att kräkas ut maten som han just ätit.

– Jag hade utvecklat ett bulimibeteende. Jag sa till mig själv att jag kan sluta när som helst, men jag gjorde inte det, säger han till Expressen.

– De flesta tänker nog att det mest är tjejer som drabbas av ätstörningar.

Bättre men inte bra

Efter Tyskland har han tävlat i Danmark och Spanien, och under åren blev det allt värre. Även om han vann sina boxningsmatcher, han har bara förlorat en av sina 26 proffsmatcher, så mådde han sämre och sämre. Det blev som en ond cirkel.

Allt vände till det bättre efter han träffat sin flickvän som också hade erfarenheter av ätstörningar och han insåg då att han hade psykiska problem.

Men även om det är mycket bättre nu så är han inte helt frisk.

– Jag kräks fortfarande ibland, berättar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.