Att banta stora mängder vätska nära på match är vanligt inom boxningsvärlden eftersom de tävlande vill vara så stora och starka som möjligt för sin viktklass.
Men när kroppen torkar ut så påverkas även hjärnan. Är det sämre med vätska runt hjärnan dämpas slagen mindre och risken för hjärnskador ökar.
– Bantningen är en stor bov och det är många som tävlar i fel viktklasser. Det är ett feltänk i boxningskulturen och det är obegripligt att vissa tror att deras kroppar ska orka, säger 73-årige Olof Johansson på Proffsboxningskommissionen.
Han har följt boxningen i över 60 år.
– Framför allt i amatörboxningen finns en idiotkultur där man bantar nästan allting på slutet och sitter som en dåre i bastun nära match. Det är så dumt så att det inte är sant. Vätskan som ligger runt hjärnan tunnas ut betänkligt av det så det är råkorkat att göra så, fortsätter han.
”Alla borde jobba så”
På proffssidan framhäver han WBC, vars mästarbälten klassas som de mest prestigefyllda, som ett föredöme för andra organisationer runt om i världen.
De börjar med en första viktkontroll 30 dagar före match och om man inte klarar viktgränsen stoppas matchen.
– WBC är stenhårda med sina kontroller och det är rätt. Det skärper till idén om att man måste ta all vikt på slutet så det är en vettig åtgärd för att få folk att sluta idiotbanta, säger Johansson.
– Sedan har de kontroller 14 respektive sju dagar före match, och den officiella invägningen framför publik dagen före, fortsätter han.
Berghult: ”Rätt väg att gå”
Men alla organisationer är inte lika strikta med att hålla koll på boxarnas viktkurvor.
– Alla borde jobba som WBC. Ansvaret för en säkrare sport går i hela ledet från den inhemska organisationen upp till världsnivå. WBC har haft en jättebra dialog med oss kring svenska fajters, säger Olof Johansson.
Obesegrade Patricia Bergult (14-0) som tävlar i superweltervikt (69,8 kilo) är Sveriges enda nuvarande WBC-världsmästare.
Hon hyllar också organisationens metoder.
– Jag tycker att det är rätt väg att gå. Det är bra att de kollar vikten så ofta för då kan folk inte göra de här tokbantningarna på samma sätt. Ligger jag för högt över gränsen blåser de av matchen, säger hon till SVT Sport.
KLIPP: Sven Fornling: ”Kan inte utsätta min familj för det igen”