• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sven Fornling avslutar boxningskarriären efter sin hjärnskada. Foto: Bildbyrån/SVT

Sven Fornling: ”Kan inte utsätta min familj för det igen”

Uppdaterad
Publicerad

Först meddelade Sven Fornling, 31, att han skulle fortsätta boxas efter sin hjärnskada.

Men Malmö-fajtern ångrade sig och väljer i stället att lägga handskarna på hyllan.

– Jag är envis, men ingen idiot. Jag vill inte utsätta min familj för samma situation igen, säger han till SVT Sport.

I november blev Sven Fornling knockad i en titelmatch i lätt tungvikt och ådrog sig en blödning i en hjärnhinna.

I går meddelade han att karriären är över, trots att han för en dryg månad sedan sade att planen var att fortsätta.

– Nu fick jag ett slutgiltigt besked från Proffsboxningskommissionen att jag inte får svensk boxningslicens. Jag kan visserligen söka licens i andra länder, men någonstans får det vara nog. Jag har inte hungern kvar, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– För fem år sedan hade de inte kunnat stoppa mig, men nu är insatserna större. Om jag dör lämnar jag två små barn utan en pappa och min fru utan en man. Det kan jag inte göra.

”Har gråtit nästan varje dag”

Fornling säger att han fick beskedet från Proffsboxningskommissionen för en vecka sedan, och att han har försökt att bearbeta det sedan dess.

– Jag har gråtit nästan varje dag i en vecka nu. Jag har boxats sedan jag var tio år och min vardag har alltid handlat om nästa match eller nästa prövning. Jag vet inte ens vem jag är utan boxningen så det här är lite av en identitetskris.

De senaste månaderna har inte förändrat 31-åringens syn på boxning och riskerna med sporten.

– Det enda som ändrats är att jag har skadat mig allvarligt och går jag upp i ringen igen löper jag större risk att bli skadad eller dö. Därför vore det jättedumt att utsätta mig för det. Jag är envis, men ingen idiot.

”Var överviktig och mobbad”

På frågan hur man kan göra boxningen säkrare landar Fornling ändå i att det är en farlig sport och att det största ansvaret ligger hos individen själv att ta ansvar för sitt välmående.

– I slutändan går det ut på att man ska skada varandra och jag förstår att det är ett moraliskt dilemma för folk. Men folk röker, dricker alkohol och käkar wienerbröd och det dödar betydligt fler människor än boxning. Så om man är villig att utöva sporten tycker jag att man ska få göra det.

Vem är du utan boxning?

– Jag vet faktiskt inte. Men jag vill göra något för kidsen. Om en tioårig, överviktig och mobbad person som jag kunde gå hela vägen till att bli världsmästare i boxning då kan vem som helst lyckas med det. Kan jag hjälpa någon göra ett försök på det som är deras kall i livet så vore det ett coolt sätt att kunna ge tillbaka på, säger Fornling.

Se hela reportaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.