Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den ukrainska brottningsstjärnan Zhan Beleniuk (till vänster i bild) tycker att Mikhail Mamiaschvili (höger) borde straffas för sitt uttalande om att ukrainare är fascister. Foto: Bildbyrån/Imagio

Efter fascist-uttalande till SVT – Ukraina kräver den ryske brottningstoppens avgång

Uppdaterad
Publicerad

Mikhail Mamiaschvili, ordförande för det ryska brottningsförbundet, kallade ukrainare för fascister.

Det har väckt starka reaktioner i Ukraina – som kräver att IOK agerar.

Den ukrainska brottningsstjärnan och politikern Zhan Beleniuk beskriver uttalandet som ”skandalöst och förolämpande”.

Under OS-kvalet i brottning i maj fick SVT, i samarbete med finska Yle och norska NRK, en intervju med den ryske brottningstoppen Mikhail Mamiaschvili.

I intervjun riktade han kritik mot Internationella Olympiska Kommittén, IOK, och hånade ordförande Thomas Bach. Efter att SVT:s kamera hade stängts av fortsatte Mamiaschvili att prata.

SVT Sport granskar

Ståendes en meter från soffan där intervjun just hade ägt rum, sade han att ukrainare är fascister och att ryska barn måste skyddas från Finland, eftersom ”Finlands mest prioriterade fråga är rättigheter för transpersoner”.

Uttalanden som har fått Ukraina att reagera.

”Strider mot den olympiska stadgan”

I ett brev signerat av tre personer: Ukrainas sportminister, Ukrainas Olympiska Kommittés ordförande och det Ukrainska brottningsförbundets ordförande, kräver de att Mamiaschvili lämnar sitt uppdrag som vice ordförande i internationella brottningsförbundets styrelse.

Brevet är adresserat till IOK:s ordförande Thomas Bach och det internationella brottningsförbundets ordförande Nenad Lalovic.

– Mikhail Mamiashvilis uttalanden är skandalösa och förolämpande. De borde anses stötande eftersom de strider mot de grundläggande principer som finns inskrivna i den olympiska stadgan, säger Zhan Beleniuk.

Han är ukrainsk regerande olympisk mästare i brottning och politiker i Volodymyr Zelenskyjs parti Folkets tjänare. År 2019 blev han historisk som första svarta person att röstas in i det ukrainska parlamentet.

Ukraina vill se fler avstängningar

Beleniuk känner till att brevet har skickats men inte om det har fått några konsekvenser.

Han tar också upp ett annat uttalande Mamiaschvili gjorde för ett år sedan, där han hotade med att ”ryska idrottare skulle resa till OS i Paris i stridsvagnar” om de skulle vara tvungna att tävla för det så kallade Flyktinglaget.

Ukraina har flera gånger sedan krigsutbrottet tryckt på för avstängningar av ryska idrottare och ledare som kan anses stötta kriget i Ukraina eller den ryska militären.

SVT Sport har sökt IOK, det ryska brottningsförbundet samt de ukrainska idrottsrepresentanterna för kommentarer men har inte fått något svar.

Hör mer från Zhan Beleniuk i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet