Sofia Mattsson dominerar i VM. Foto: TT Nyhetsbyrån

EM-guld till Mattsson

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Mattsson vann finalen i Europeiska spelen, som för brottarna även är EM, och tog därmed sitt tredje raka EM-guld i 55-kilosklassen. Hon besegrade polskan Katarzyna Krawczyk med 12-1.

Guldet är även historiskt då det är Sveriges första i Europeiska spelen.

– Att få med sig ett guld hem och veta att man är den första guldmedaljören någonsin på European Games i 55-kilosklassen är häftigt, säger Mattsson till SVT Sport.

– Jag tror det är något man kommer uppskatta sen när man lägger av med idrottande.

”Var otroligt taggad”

Mattsson hade två raka EM-guld med sig in i finalen i Baku, Azerbajdzjan. Och svenskan visade direkt att hon var ute efter ännu ett. Hon ledde med 4-0 redan efter en halv minut och vann på teknisk överlägsenhet, 12-1. Matchen var över efter 46 sekunder av den andra ronden.

– Jag var otroligt taggad. Jag tyckte inte att jag fick ut all brottning i semifinalen så jag kände att jag hade mer att ge. Jag ville visa vad jag går för.

– Jag körde på från start och lyckades verkligen gå min stil och sen rullade poängen på, det flöt på väldigt bra.

Vill fira med laget

Efter guldet sträckte 25-åringen händerna i skyn och firade genom att springa runt med den svenska flaggan. Och ännu mer firande väntar.

– Resten av laget tävlar ju imorgon så det får nog bli någonting trevligt med hela laget efter det.

Guldet är Mattssons tredje raka i EM.

– Det är ju en svit som jag gärna fortsätter att hålla.

Sofia Mattsson

Född: 2 maj i Gällivare.

Bor: Helsingborg.

Tränar: Klippan under ledning av förbundskapten Fariborz Besarati.

Viktklass: 55 under ES i Baku men vid VM i höst nedbantad till 53, som är olympisk klass.

Meriter: ES: Det första historiska svenska ES-guldet 15 juni 2015. OS: Sjua 2012. VM: Guld 2009, silver 2011, silver 2013, silver 2014. EM: Guld 2013, 2014 och även 2015, då ES gäller som EM.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.