Jenny Fransson. Foto: Bildbyrån

Fransson hade inte testats på nästan fyra månader

Uppdaterad
Publicerad

Brottaren Jenny Fransson hade fram till sitt positiva dopningsprov inte testats på flera månader. Det svenska antidopningsarbetet saknar resurser för mer än så.

– Det vore jättebra om vi kunde testa fler, säger Åke Andrén Sandberg, ordförande för Riksidrottsförbundets dopningskommission, till Radiosporten.

Fransson säger att hon testades efter sin sista match på brottnings-VM i september förra året. Sedan gjorde hon inga dopningskontroller fram till den 9 januari, när hon testades positivt för den förbjudna substansen metyltestosteron.

”Vi har inte resurserna”

Det kan tyckas skralt med tanke på att hon är ett av Sveriges på förhand största medaljhopp på OS i Tokyo i sommar. Men Riksidrottsförbundet säger sig inte mäkta med fler tester än så.

– Vi vill testa våra elitidrottare mycket oftare än vad vi gör. Men vi har inte resurserna. Vi har 3 500 tester per år tillgängliga, och de ska räcka till alla elitidrottare och även utanför elitidrotten, säger Åke Andrén Sandberg, ordförande i RF:s dopningskommission, till Radiosporten.

Tagits bort från OS-truppen

Jenny Fransson togs ut i den första OS-truppen i slutet av november, men har nu, i väntan på analysen av hennes B-prov, tagits bort från truppen. Som uttagen till OS blir man föremål för mer frekventa dopningstester, säger Andrén Sandberg.

– Alla som tas ut till OS hamnar i ett särskit testprogram. De blir testade mycket oftare, säger han.

– Det vore jättebra om vi kunde testa fler, men vi har tyvärr inte resurser för det.

KLIPP: Fransson dopningsbesked – detta har hänt (4 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.