• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Brottningsförbundet om hatet: ”Man blir mörkrädd”

Uppdaterad
Publicerad

Så fort det blev känt att Jenny Fransson fastnat i ett dopningstest började folk höra av sig till henne. Med hat.

– Man blir mörkrädd hur folk kan reagera, att så många hörde av sig och av vad folk skriver, säger brottningsförbundets sportchef Zakarias Tallroth, som i morse gästade Morgonstudion.

I går briserade nyheten att världsmästaren Jenny Fransson testat positivt för anabola steroiden metyltestosteron. Beskedet kom till Fransson och förbundet som en blixt från en klar himmel.

– Det har varit en chock för hela Brottningssverige, säger förbundets sportchef Zakarias Tallroth i SVT:s Morgonstudion.

Till DN har Fransson sagt att hon tror att någon planterat preparatet i något hon ätit eller druckit. Varför skulle någon göra det?

– Egentligen säger hon att hon inte har en aning om hur hon fått i sig detta och då börjar man ju vända på alla tänkbara scenarier som finns hur detta kan ha skett, säger han.

– Vi tar dopning på allvar, det är extremt viktigt att vi bedriver en ren idrott på lika villkor men det är också viktigt att vi tar hennes historia på allvar. Vi måste skydda våra brottare.

Men finns det någon som vill henne illa?

– Nej, och det är det som är en frustration hos Jenny också. Hon har inget att peka på. Hon äter inga kosttillskott, så man kan inte peka på ett fabrikat som skulle kunna vara kontaminerat eller innehålla spår av ämnet. Det är det hon tycker är jobbigast, säger Tallroth.

– Hon har inte sagt att det skett av misstag, vilket folk kanske tror. Hon har sagt att hon inte vet vad som hänt. Det är en ganska stor skillnad.

”Hon vet vad detta innebär”

När vi hör om liknande fall, utländska, då tänker vi på ett annat sätt. Då tänker vi att de har gjort detta, de är skyldiga. Varför ska vi tro något annat den här gången?

– Det är något Jenny är medveten om. Hon har alltid varit öppen och rak med att hon är emot dopning och har också dömt de som blir dömda. Hon är väldigt professionell i allt hon gör, hon var varit i tre OS.  Hon vet vad detta innebär, hon vet att allt hon stoppar i sin mun, mat, vatten är hon ytterst ansvarig för. Därför vet hon också hur jobbigt detta blir, att hon inte kan förklara det på något sätt.

– Hon kommer att bli dömd precis som alla andra.

”Livet har vänts upp och ned”

Radiosporten pratade med Jenny Fransson under tisdagen, där utvecklade hon sina känslor de senaste dygnet.

– Det har varit hemskt. Min puls har varit hög. Obehagligt liksom. Nu kommer alla människors åsikter och det är det som är det jobbiga, säger Fransson till Radiosporten.

– De säger att jag ska ut ur landet och de tycker jag ska dö. Det första jag fick göra var att låsa min Instagram för att folk började höra av sig med hemska och sjuka kommentarer. Det har ringt hela tiden, och jag har också fått mycket meddelanden av kärlek. Det är dom jag försöker fokusera på, säger Fransson som oroar sig för att inte få delta vid OS i Tokyo i sommar.

Tallroth har spenderat mycket tid med Fransson sedan beskedet kom. Han berättar att hon mått väldigt dåligt av allt som hänt.

– Hela hennes liv har vänts upp och ned på några dagar. Hon förstår inte vad som hänt och ifrågasätter allt som hänt runtomkring. I går när detta kom ut försökte vi förbereda oss så gott vi kunde men samtidigt blir man mörkrädd hur folk kan reagera, hur folk kan höra av sig till Jenny Fransson som i mina ögon är en väldigt varm person. Nu utsätts hon för något som inte någon kan föreställa sig.

Det var många som hörde av sig direkt till henne alltså med hat?

– Ja, ibland undrar man hur folk bara kan sitta på lur och vänta in en sådan här sak och sedan direkt reagera på det, säger han.

– Det slutar inte, liksom. Självklart förstår vi att media hör av sig, men det är väldigt lätt att få tag i henne och jag tycker att det är skrämmande att folk kan bete sig på det sättet mot en människa.

Vad händer nu?

– Det är inte vi på brottningsförbundet som gör utredningen. Det vi kan göra är att stötta Jenny i den här processen och hjälpa till att få fram så mycket information som möjligt, säger Tallroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.