SOK: ”Vårt arbete mot dopning får sig en törn”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Fransson har under sin karriär varit ambassadör för Svenska Olympiska Kommittén och stått upp för ren idrott.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo tror att beskedet om hennes positiva a-prov skadar svensk idrott.

– Den profilen vi har i vårt land med starkt arbete mot dopning får sig självklart en törn och det är inte bra, säger han till SVT Sport.

Jenny Fransson har testats positivt med den otillåtna substansen metyltestosteron, en anabol steroid. Om b-provet nästa vecka är synonymt med a-provet kommer 32-åringen att missa sommarens OS i Tokyo och hon riskerar då också att stängas av under en lång tid.

Fransson har under sin karriär varit ambassadör för Svenska Olympiska Kommittén och stått upp för ren idrott.

”Självklart en stor skada”

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo tror nu att nyheten kan komma att skada svensk idrott.

– Det är självklart en stor skada och det är en skada för idrotten i Sverige, för OS-truppen och för brottningssporten. Men mest för Jenny själv. Den profilen vi har i vårt land med starkt arbete mot dopning får sig självklart en törn och det är inte bra. Det är många aktiva som kraftfullt tar avstånd mot dopning och Jenny är en av dem. Hon har engagerat sig i ren idrott och har på många sätt varit engagerad. Därför känns det här som dubbel tragik, säger han till SVT Sport.

Reinebo understryker att SOK ser allvarligt på dopningsbeskedet.

– Grunden är att en dopningsförseelse alltid är allvarlig, den kommer få någon form av påföljd. Det kan man inte försvara. Om en vecka analyseras b-provet och då får vi svar på om provena är synonyma.

Arne Ljungqvist: ”Gravden av oskuld avgör straffet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.