• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jenny Fransson. Foto: Bildbyrån

Franssons förklaring: ”Någon måste gjort detta mot mig”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Fransson har testats positivt på dopning i ett a-prov. Om b-provet visar samma resultat missar Fransson OS. Själv är hon helt oförstående.

– Jag vill egentligen inte tänka så, men den enda förklaring jag hittar är att någon som varit i träningslokalen eller gymmet har gjort det här mot mig, säger hon till DN.

Ett dopningsprov som lämnades in den 9 januari har visat sig positivt och innehåller spår av substansen metyltestosteron, en anabol steroid.

För Dagens Nyheter berättar hon  att hon fick beskedet i torsdags, dagen före det att hon skulle åka till SM-tävlingarna i Malmö, och trodde det hade blivit fel.

– Det är de värsta dagarna i mitt liv. Det känns som hela livet är förstört. Jag googlade på ämnet och blev bara mer och mer förskräckt över att jag haft det här i kroppen, säger hon.

Kan sluta

Hon förnekar att hon fått i sig substansen medvetet.

– Min tanke är att någon som varit i lokalen när jag har tränat har gjort det här mot mig. Det är det enda som jag kan tänka mig. Jag förstår inte hur jag skulle ha fått in det i min mun annars, säger hon till DN och berättar att hon varit på träningsläger i USA, vilket följdes av ett läger på hemmaplan i Helsingborg före SM.

– Just nu känner jag mig mest maktlös. Det känns också så orättvist. Det är väldigt små mängder jag fått i mig och dessutom omedvetet, men jag kommer förmodligen ändå att straffas hårt.

Hon berättar också att karriären är över om hon missar OS i Tokyo.

– Det är det som känns så jobbigt. Idrotten är mitt liv. Efter OS ville jag kunna vara tränare, kunna hålla föredrag och vara en god förebild. Vad ska jag göra nu?

KLIPP: Är det lättare för kvinnor att komma undan med dopning?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.