Foto: Bildbyrån/Riksidrottsförbundet

Så fortsätter utredningen av dopningsavstängda Jenny Fransson

Uppdaterad
Publicerad

Dopingkommissionen är ansvarig för Jenny Franssons dopningsutredning.

Det positiva B-provet innebär att processen fortsätter med att kartlägga fallet – och avgöra påföljden.

– Vi lägger ett pussel så gott det går om vad som hänt och hur det har hänt, säger ansvarige Tommy Forsgren till SVT Sport.

Tommy Forsgren på Dopingkommissionen är ansvarig för utredningen av Jenny Fransson. Men kan i nuläget inte berätta mer om det positiva B-provet.

– Utredningen är under förundersökningssekretess. Det är upp till idrottsutövaren att bestämma vad som ska göras offentligt.

Men vad händer nu?

– Nu fortsätter utredningen där vi lägger ett pussel så gott det går om vad som hänt och hur det har hänt. Dopingkommissionen ska fatta beslut om hur man ser på ansvarsfrågan och göra en bedömning utifrån materialet som finns och besluta vilken straffpåföljd som är rimlig.

En vecka mellan testerna

Om du jämför med andra liknande fall, vad brukar straffet bli?

– Det kan jag inte säga. Det finns en fastställd påföljdskala i regelverket som man kan läsa sig till själv och dra sina egna slutsatser. Men varje ärende är unikt och har sina egna kvalitéer, så att säga.

A-provet gjordes på torsdag förra veckan (30 januari). B-provet genomfördes på dagen en vecka senare, torsdag den 6 februari.

Tidsgräns på fem arbetsdagar

Är det vanligtvis den tidsintervallen mellan ett A-prov och ett B-prov?

– Reglerna säger att B-provsanalysen ska göra så snart som möjligt. Det finns en tidsgräns angiven i regelverket på fem arbetsdagar.

Substansen det handlade om i A-provet var en liten mängd metyltestosteron, en anabol steroid.

Var det samma mängd i B-provet som i A-provet?

– Jag vill inte kommentera det. Det som sagts i pressmeddelandet och det enda vi kan säga är att B-provsanalysen visar samma resultat som A-provets analys.

SVT SPORT FÖRKLARAR: Så här går ett dopningstest till

Dopingkommissionen

Det svenska antidopingarbetet leds och koordineras av Dopingkommissionen, som väljs av RF-stämman och består av ordförande plus fem ledamöter. Kommissionen ska vara operativt oberoende andra organ inom RF, inklusive Riksidrottsstyrelsen, vilket är ett krav i Världsantidopingkoden.

Dopingkommissionen har utsett ett medicinskt råd med uppgift att vara expertorgan i medicinska frågor kopplade till dopingreglerna samt en dispenskommitté som beslutar om dispensansökningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.