Björn Eriksson kallade specialidrottsförbunden till möte. Foto: Bildbyrån

Idrotten i möte om vaccinationsbevis: ”Många vill att det blir senare”

Uppdaterad
Publicerad

I morse hade Riksidrottsförbundet kallat specialidrottsförbunden till ett möte om införandet av vaccinationsbevis. En synpunkt som framfördes där var att datumet 1 december kommer för snabbt.

– Många skulle vilja att det blir senare än första december, men min bedömning är att det inte är särskilt sannolikt, säger RF-ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Från och med den 1 december ska arrangörer av idrottsevenemang med över 100 personer kräva vaccinationsbevis om man ska ha fulla läktare.

Det beskedet kom från regeringen och Folkhälsomyndigheten i går och i dag samlades RF och specialidrottsförbundet för ett möte om det.

Corona och idrott

– För många var det här både väntat och i stora stycken välkommet. Man är betydligt oroligare för nya regleringar av hur många som får befinnas på en viss luftyta, avstånd mellan stolar och allt det där, säger Björn Eriksson.

”Inte sannolikt”

Att det kommer så snart oroar ändå delar av idrottsrörelsen.

– Många skulle vilja att det blir senare än första december, men min bedömning är att det inte är särskilt sannolikt. Pandemibekämpningsargumenten är så pass starka, säger Eriksson.

Statsepidemiolog Anders Tegnell ger sin syn på tidsaspekten:

– Vi har förståelse för det. Signalerna har ju funnits ett tag och man har lagt ett uppdrag att ta fram de tekniska lösningarna. Vi har haft en del diskussioner med olika organisationer och man tror ändå att det här är möjligt. Vi jobbar mot det.

Har dialog

Fram till den 1 december kommer RF ha dialog med FHM och polisen om detaljerna.

– Det är mer detaljliknande frågor om till exempel specialregler vid insläpp och hur man gör med covidintyg från andra länder. Det kommer att komma lösningar på de här frågorna.

Eriksson vill även lyfta fram att det finns frågor som man aldrig kommer att få svar på.

– Det kommer bli ett antal frågor som handlar om lämplighet. Där kommer det aldrig komma svar från FHM, utan då faller det en börda på idrotten och idrottsrörelsen som måste göra en tolkning för varje individuellt fall. Hur gör man exempelvis om man har en ideell ledare som är ovaccinerad, bör han fortsätta träna sin grupp? De frågorna är ganska stora och det är något som väldigt många tar upp med mig.

KLIPP: Vaccinationsbevis införs för större idrottsevenemang inomhus (17 nov 2021)

Här är alla turer i publikfrågan

2020

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår att publikgränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Regeringen meddelar att man väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang.

22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från den 1 november.

1 november: Falkenberg tar in 267 personer i hemmamatchen mot Djurgården. Det blir den enda herrallsvenska matchen med publik förra säsongen.

24 november: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer.

2021

17 februari: Regeringen föreslår att det ska bli möjligt att höja publiktaket från den 11 mars.

31 mars: Regeringen beslutar enligt Folkhälsomyndighetens begäran att skjuta på lättnaderna av publiktaket till den 3 maj.

12 maj: Regeringen förlänger restriktionerna gällande publik på idrottsarenor med ytterligare två veckor. Den 1 juni blir det möjligt med mer publik – upp till 500 personer.

1 juli: Fotbollsklubbarna i de två högsta serierna på dam- och herrsidan får ta emot 3 000 supportrar på arenorna. De arenor som har möjlighet kan dessutom ta emot 3 000 per sektion eller avgränsad yta på läktarna.

3 juli: Norrköping tar emot Malmö FF inför 2 487 åskådare. Det är första gången det är fler än 300 åskådare på en herrallsvensk match sedan 2019.

7 september: Regeringen meddelar att deltagartaket på evenemang och allmänna sammankomster tas bort från 29 september. Det betyder att läktarna kan fyllas igen.

1 december: Regeringen meddelar att man jobbar med att införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, inomhus, för fler än 100 personer från den 1 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet