SVT Sport frågade Folkhälsomyndigheten igår varför privata anläggningar kan hålla öppet.
– De privata aktörernas hallar räknas som en arbetsplats och de har ett eget ansvar, sa Karin Tegmark Wisell på FHMunder tisdagens presskonferens.
Janne Sahlström, vd för Enskede Rackethall, berättar om utmaningen att hålla öppet trots pandemin.
– Jag ägnar nästan alla mina vakna timmar med att fundera på hur vi ska göra. Vi vill ju självklart inte stänga hallen, dels för personalen och bolagets skull men jag som i grunden är idrottslärare vet hur viktigt det är att vi kan röra på oss – men på ett säkert sätt, säger han.
Så varför väljer ni att ha öppet?
– Därför att vi fyller en viktig samhällsfunktion. Det kommer kunder varje dag som tackar oss för att vi har öppet. Men jag förstår ju samtidigt att om man bara pratar smittspridning så är det enklare att stänga, men det är lite större än så. Jag tror att det blir enorma konsekvenser om man inte kan träna.
”Hemma och jobbar och mår sämre”
Sahlström berättar om en mängd olika åtgärder som vidtagits.
– Vi försöker få folk att röra på sig på ett smittsäkert sätt. Jag sitter hemma och jobbar för att ta mitt ansvar och jag mår sämre, säger han och fortsätter:
– Jag tycker rent ut sagt att det är skitjobbigt. Igår sa en smittskyddsläkare att man inte ska spela padel. Men jag tycker verkligen det är skitjobbigt för jag känner ett ansvar för alla.
Åtgärder i hallen
- Tagit bort alla bord och stolar i caféet
- Tagit bort all lunchservering
- Grustennisspelarna kan gå direkt till banan utan att passera receptionen
- Öppnat dörrar för att inte folk ska behöva ta i handtag
- Tagit bort alla gruppbokningar, innebandyspel, squashspel och all klubbträning
- Inget drop-in-spel för barn och ungdomar under loven