I mars slog coronapandemin till rejält i Sverige och sedan dess har mängder av tävlingar ställts in så som SM-slutspel, kvalspel och motionslopp.
SVT Sport har tillsammans med Agenda tagit fram en enkät där de svenska specialidrottsförbunden besvarat frågor om hur de har påverkats av pandemin, samt vad de anser om regeringens idrottspolitik under pandemin.
I enkäten framgår det att en majoritet av förbunden påverkats negativt av pandemin.
Den främsta anledningen till det, som många förbund lyfter i enkäten, är inställda tävlingar och arrangemang till följd av förbudet mot sammankomster med över 50 deltagare.
Den 1 november lättade dock regeringen på restriktionerna genom att tillåta 300 sittande åskådare på idrottsarenorna. Flera regioner, däribland Skåne, Östergötland och Stockholm, har dock valt att behålla regeln om max 50 personer på evenemang.
För att hjälpa idrottsrörelsen har regeringen bland annat skjutit till 500 miljoner kronor i form av ett stödpaket. Nästan 65 procent av specialidrottsförbunden har fått ta del av pengarna som hittills delats ut.
Däremot anser en majoritet av de förbund som tagit emot stöd att det statliga stödet på 500 miljoner kronor inte varit tillräckligt. Enligt enkäten har nära 9 000 föreningar, vilket är 40 procent, haft det tufft ekonomiskt.
I höst och vinter kommer regeringen att skjuta till ytterligare 1 miljard kronor till idrottsrörelsen. Men inte heller det kommer att vara tillräckligt, anser en majoritet av förbunden.
När det gäller om regeringen gjort tillräckligt för idrotten går åsikterna isär. Ungefär vart tredje förbund anser att regeringen inte gjort tillräckligt men nästan lika många tycker att regeringen gjort tillräckligt eller har ingen åsikt om det.
”Tyvärr är kunskapen om hur idrott fungerar alltför låg bland politiker i dag. Dessutom omyndigförklarar man idrottsrörelsen genom att inte tillåta publik när köpcentrum och restauranger inte omfattas av dessa begränsningar”, skriver motorcykel- och snöskoterförbundets ordförande Håkan Leeman.
Flera förbund skriver att de har förståelse för att regeringen står inför en svår och unik situation och att de tror att regeringen gör sitt bästa för att hjälpa idrotten.
”Inget är tillräckligt i en situation som denna men jag har fullt förtroende för att regeringen gör så gott de kan”, skriver dartförbundets ordförande Camilla Rehnlund.
Det finns däremot en ekonomisk oro inför framtiden. Flera förbund menar att de ekonomiska konsekvenserna av pandemin kommer att vara stora även nästa år.
Se mer i Agenda i kväll, 21.15 i SVT2, som gästas av Amanda Lind.
Så gick undersökningen till:
SVT Sport gjorde tillsammans med Agenda en enkät med totalt 24 frågor som handlar om hur idrotten påverkats av pandemin och regeringens hantering av idrottsfrågorna under pandemin. Enkäten skickades till samtliga ordföranden i Riksidrottsförbundets 72 specialidrottsförbund. 62 av 72 förbund svarade på enkäten vilket ger en svarsfrekvens på 86 procent.