Olika förbund har tolkat restriktionerna olika – nu ska RF kartlägga och ge tydligare rekommendationer. Foto: Bildbyrån

Skärpta regler skapar stora skillnader – nu ska RF kartlägga förbunden

Uppdaterad
Publicerad

De skärpta regionala restriktionerna har rört till det inom idrotten. Hur mycket du tjänar avgör om du får utöva din idrott.

Men varje förbund gör en egen bedömning – och de skiljer sig åt.

– I dag spretar det, men jag tycker man får ha förståelse för det, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Allt fler regioner får skärpta restriktioner som bland annat innebär att man ska avstå från att spela matcher och träna. Men det görs undantag. Får du din inkomst, helt eller delvis, från din idrott så får du fortsatt träna och spela matcher, då man i Sverige inte kan införa yrkesförbud.

Vem som räknas som ”professionell yrkesutövare” inom sin sport är upp till varje specialförbund att avgöra. Nu ska Riksidrottsförbundet, RF, kartlägga hur det ser ut inom de olika förbunden och komma med tydligare rekommendationer.

Corona och idrott

– I dag spretar det, men jag tycker man får ha förståelse för det eftersom det här kom väldigt plötsligt, säger Björn Eriksson, ordförande RF, till SVT Sport.

”En svår bedömning”

Svenska ishockeyförbundet har sagt okej till SHL, SDHL, hockeyallsvenskan, hockeyettan och J20 Nationell att spela matcher samt att J18 fortsatt får träna.

– Vi har tittat på våra nationella serier, då vi anser att det är de som är professionella. Det är en svår bedömning då det är en situation vi aldrig har stått inför tidigare, men vi tycker att vi har hittat en bra nivå, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet.

Svensk innebandy var ett förbund som snabbt tog ett beslut. Där har Superligan för både damer och herrar fått okej, samt herrarnas allsvenska.

– Våra högsta serier för herr och dam omfattas av helt eller delvis yrkesutövning, även herrallsvenskan, säger Mikael Ahlerup, generalsekreterare Svensk innebandy.

”Uttryck för den strukturella orättvisan”

Beslutet att låta herrallsvenskan fortgå, men inte damallsvenskan, har väckt känslor.

– Det är naturligtvis tråkigt. I herrallsvenskan är det 24 lag och i damallsvenskan är det fyra serier 74 lag. Vi har inte tittat lag för lag och vad folk får, utan bedömningen har varit att det är ett större antal i herrallsvenskan som har en ersättning som man då skulle förlora, säger Ahlerup.

Att det blivit fler damserier, än herrserier, på hög nivå som tvingas pausa syns inom flera idrotter.

– Det är ett uttryck för den strukturella orättvisan mellan herr- och damidrott, det vill säga herridrott har fler som yrkesmässigt lever på att idrotta än vad damsidan har. Man måste ta hänsyn till att förutsättningarna är olika och det här kommer vi diskutera den kommande veckan, säger Björn Eriksson.

KLIPP: Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Östergötland behåller 50-gränsen (29 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet