Inget VM för lag Anna Hasselborg Foto: TT

Curling-VM ställs in – för andra året i rad

Uppdaterad
Publicerad

Lag Hasselborg får ingen chans på sitt första VM-guld i år.

Curling-VM för damer som skulle ha avgjorts i mars ställs in, meddelar arrangören.

Samtidigt verkar både herranas VM och VM i mixed dubbel bli av.

– Vi hade hoppats att vårt VM hade varit på en plats där det gått att genomföra, säger Anna Hasselborg till SVT Sport.

De lokala hälsomyndigheterna sätter stopp för mästerskapet som skulle ha spelats mellan 19 och 28 mars i Schaffhausen, Schweiz. Det är andra året i rad som damernas curling-VM ställs in på grund av coronapandemin.

– Vi är jättebesvikna och jätteledsna. Vi har haft känslan att VM skulle bli av, säger Anna Hasselborg till SVT Sport.

Herrarnas VM, som ska gå i Calgary, Kanada ser ut att bli av och spelas i en isolerad bubbla. Men vad som händer med damernas mästerskap, som också är kval till OS i Peking nästa vinter, är oklart.

– Vi hade hoppats på att man kunde göra en likande lösning för oss. Eller att vi hade fått vara en del av bubblan, säger Anna Hasselborg.

– Vi är besvikna över att det inte kommuniceras ut vad som är plan b. Det har varit en tuff säsong mentalt och nu det här, det var verkligen tufft. Vi hade hoppats att vårt VM hade varit på en plats där det gått att genomföra.

”Jobbat outtröttligt”

Internationella curlingförbundets president kommenterar dagens besked i ett pressmeddelande.

– Vår personal och arrangörerna på plats har jobbat outtröttligt för att säkerställa att mästerskapet kunde genomföras med säkerhet för alla idrottare, domare, personal och volontärer. Vi är mycket besvikna över att idrottare som jobbat så hårt för att tävla i VM inte kommer att få den möjligheten på två år, säger presidenten Kate Caithness.

”Påverkar oss mycket”

Lag Hasselborg, som tog OS-guld 2018, har hittills två VM-silver på sin meritlista och är ett av världens bästa lag. Men att inte ha fått tävla i VM på två år kommer märkas.

– Helt ärligt så påverkar det oss mycket. Vi är ett av världens bästa lag och det är vi för att vi tävlar väldigt mycket. På sikt kommer skillnaden mellan de lägre rankade lagen och toppen kommer att jämnas ut eftersom vi inte får testa oss mot de bästa, säger Anna Hasselborg.

Mästerskapet i Schweiz skulle dessutom ha säkrat lagets OS-plats.

– Detta VM skulle ha varit där vi skulle ta vår OS-plats nu har vi inte fått någon information om det blir med det heller.

Mer Curling: Lag Edins segerryck i den 6:e omgången

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.