Lag Edin är klart för OS-final. Foto: Bildbyrån

Lag Edin till OS-final efter rysaravslutning mot Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för OS-final.

Efter en rysarseger mot Kanada med 5-3 i semifinalen får lag Edin chans att revanschera sig efter silvret i Pyeongchang 2018.

-Det känns helt underbart, säger Rasmus Wranå till nyhetsbyrån TT.

Svenska herrarna öppnade starkt och såg säkra ut i sitt spel. Efter en del misstag från kanadensarna kunde lag Edin gå ifrån till en 3-1-ledning i fjärde omgången.

”Alltså de svenska spelarna presterar så fantastiskt spel just nu. Det är magi. Man sätter press på Kanada och tvingar dem till svåra slag”, skrev experten Eva Lund i SVT:s direktrapportering under femte omgången.

OS i Peking 2022

Men efter en mindre lyckad sten av Niklas Edin där han inte kunde rensa boet på kanadensiska stenar kvitterade Kanada till 3-3.

Ställningen stod sig till den åttonde omgången där Sverige tog en poäng. Kanada fixade sedan en poänglös omgång, vilket innebar att de fick behålla sista stenen i den tionde och sista omgången.

Inför Sveriges sista sten hade Kanada två poängstenar i boet. Niklas Edin lyckades få bort den ena och i och med det se till att Sverige hade bästa stenen.

Trots att Kanada hade en sten kvar att spela kunde de inte vända på läget. Lag Edin fick med sig poängen och säkrade finalplatsen.

-Det är en otrolig lättnad efter att de ändå är så pass nära på sitt sista slag. En väldig lättnad, och underbar känsla, säger Rasmus Wranå till TT.

I finalen möter man Storbritannien som slog USA i sin semifinal och matchen spelas på lördag, 07.05 svensk tid.

-Det är ett väldigt tufft lag och vi kommer att behöva spela minst lika bra för att kunna ta hem den matchen. Den kommer att bli väldigt jämn troligtvis, säger Wranå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet