Lund inför OS-finalen: ”Kommer spela på sin absolut högsta nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige besegrade Kanada i OS-semifinalen och kommer nu få spela om OS-guldet.

Men de möter storrivalen Storbritannien – en tuff match, men något de är väl förberedda för enligt SVT Sports expert Eva Lund.

– De kommer spela på sin absolut högsta nivå när det betyder som allra mest, säger Eva Lund.

Efter en rysar-semi kunde lag Edin till slut besegra Kanada med 5-3.

– Vilken match de gör, den här nivån som de håller genom hela matchen är imponerande kan man minst sagt säga. Jag är helt slut i huvudet och jag tycker de vinner den här matchen välförtjänt, säger Eva Lund.

OS i Peking 2022

Kanada kom i kapp spelmässigt mot slutet och satte press på svenskarna. Men lag Edin behöll lugnet och hade millimetrarna på sin sida.

– Kanada hade kunnat tagit den där tvåan sista omgången, men det är det som gör mig så imponerad av Sverige. Det var tätt mellan stenarna men det Niklas gör med den sista stenen är magiskt. Sista omgången visar hur curling är en millimetersport när det kommer till precision, säger hon.

Skräckmöte med storrivalerna

Sverige ställs nu mot Storbritannien i finalen som rankades världsetta inför mästerskapet.

– Just de här två lagen är på världstoppen för att de på alla sina positioner har spelare som har hela registret av olika typer av slag. Det kommer vara små saker som kommer avgöra den här finalen och det gäller att vara på rätt sida om de marginalerna, säger Lund.

I och med att Storbritannien vann gruppfinalen mellan de två nationerna får de en fördel i att ha den sista stenen.

– Det är en liten fördel, dock bara en liten. Men det kommer förhoppningsvis att bli en precis lika jämn match som denna, med ett avgörande i slutet av matchen, säger Lund.

”Det kollektiva ansvaret”

Lag Edin har som målsättning att ta ett OS-guld och Lund anser att de är väl förberedda för den uppgiften. Enligt experten ska Sverige spela precis som mot Kanada – och hon tror att de kommer prestera på sin absolut högsta nivå.

– Alla fyra spelarna vet vad som förväntas av dem, de måste sätta press på sin respektive motståndare med varje sten de spelar för att svårighetsgraden för de andra laget ska gå upp.

– Det handlar om det kollektiva ansvaret för att sätta press på motståndaren från första sten i första omgång. De behöver de göra nu mot Storbritannien – samma spelnivå och samma ansvar för att genomföra matchen på bästa sätt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet