Niklas Edins OS-uppladdning: Rocky och Batman

Uppdaterad
Publicerad

Finalförlusten mot USA för fyra år sedan svider fortfarande.

Nu åker Lag Edin till Peking för att hämta hem den enda medaljen som saknas.

– De förlusterna som vi har i OS blir lite tyngre än vad samma typ av förlust skulle vara på ett VM eller EM då vi får fler chanser på oss. Då är det förmodligen bara ett år innan man får chansen igen och ta revansch, säger Niklas Edin och fortsätter: 

– I OS så skulle varje gång kunna vara den sista. Även om man kan ha en lång karriär i curling är det inte garanterat att det ser likadant ut om fyra år.

OS i Peking 2022

36-åringen gör sitt fjärde OS. Han har i tur och ordning tagit en fjärdeplats, ett brons och ett silver. Sedan finalförlusten mot USA i Sydkorea har han lett sitt lag till tre raka VM-guld. Även om de själva menar att de inte är lika större guldfavoriter i år är det svårt att kringgå faktum – allt annat än ett OS-guld är en besvikelse.

Men att det här skulle vara sista chansen för Niklas Edin att kröna karriären med ett OS-guld är för tidigt att säga. Laget kommer att spela färdigt säsongen innan de bestämmer sig för om det blir en ny satsning mot nästa olympiska spel.

Laget kommer till OS utan att ha tävlat på ett par månader. Utmaningen under den långa OS-uppladdningen Karlstad har varit att hitta rätt mentala anspänning.

För Niklas Edin består det mycket av att titta på film och följa andra idrottstävlingar och försöka låta vinnarkänslan smitta av sig.

– Det blir ganska mycket klassiska filmer som har med idrott och motivation att göra. Att kolla på Rocky till exempel eller Batman. Lite töntiga filmer kan man säga, säger Niklas Edin. 

Lag Edin inleder guldjakten mot hemmanationen Kina den 9 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet