Muriel Furrer och Emilia Fohlin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fahlin om vad som skulle kunna göras för att minska antalet dödsolyckor som Furrers. Foto: Bildbyrån.

Emilia Fahlin om Muriel Furrers död: ”Ska det verkligen vara möjligt?”

Uppdaterad
Publicerad

Muriel Furrers dödsolycka under VM har skakat en hel cykelvärld.

Däribland svenskan Emilia Fahlin.

– Ryktena säger ju att det tog lång tid innan hon hittades. Ska det verkligen vara möjligt på ett VM?, säger hon till SVT Sport.

I och med Muriel Furrers död under VM förra veckan har två schweiziska cyklister gått bort på drygt ett år. I fjol förra året dog Gino Mäder efter att ha kraschat våldsamt under Tour de Suisse.

Den svenska cyklisten Emilia Fahlin har sett en ökning i antalet dödsolyckor inom sporten och tror sig veta vad som ligger bakom det.

– Det har alltid skett allvarliga olyckor, men man hör om det mer ofta nu. Höga hastigheter, tävlingar i stora klungor, inga skydd och folk tar mycket mer risker tror jag ligger bakom krascherna.

I juniorloppet som Furrer deltog i hade cyklisterna inga gps-sändare, och enligt uppgifter i schweizisk media tog det lång tid innan 18-åringen hittades.

Hör Fahlin om vad som skulle kunna göras för att minska antalet dödsolyckor som Furrers i spelaren ovan.

”Vad håller jag på med?”

Fahlin valde att avstå VM på grund av de tuffa banorna. Därmed nåddes hon av beskedet om Furrers bortgång på hemmaplan.

– Jag blev så illa berörd och ställer mig frågan i huvudet ”vad är det jag håller på med?”. Ska man verkligen hålla på med en sport med den risken som insats. Man frågar sig själv om det verkligen är värt det, säger hon och lägger sedan till:

– Det här var ett uppvaknande att man inte är stor i den här världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.