Emma Johansson och Stina Kagevi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s expert Emma Johansson om framtidshoppet Stina Kegevi: ”Hög klass” Foto: Bildbyrån/Instagram

Experten om veteranens VM-avhopp – öppnar upp för unga talangen Stina Kagevi

Publicerad

Det blev ett sent avhopp för veteranen Emilia Fahlin på VM:s linjelopp nästa lördag. Ett beslut som öppnar upp för 19-åriga talangen Stina Kagevi.

– Hon är ju vårt stora framtidsnamn och håller hög klass trots sin unga ålder, säger SVT:s expert Emma Johansson.

Det 154,1 kilometer långa linjeloppet med mål i Zürich innehåller totalt 2 384 höjdmeters klättring och fem riktigt tuffa backar. Se bansträckningen.

Det är en bana som inte passar 35-åriga Emilia Fahlin.

– Hennes chans hade varit att komma med i en tidig utbrytning. Men jag tror att det kommer att handla om de bästa klättrarna och då kommer Emilia få det svårt, säger Johansson.

Johansson tycker att beslutet är klokt.

– Hade Emilia själv trott att det fanns en möjlighet att hon kunde vara med till en spurt och spurta om en seger – då hade hon ställt upp.

Avhoppet ger 19-åring chansen

Johansson ser trots allt positivt på Fahlins beslut, för det ger andra unga svenskor chansen att samla på sig viktig mästerskapserfarenhet.

– Det ger möjlighet för andra som är mer sugna på att stå på startlinjen, säger Johansson om att nu 19-åriga talangen Stina Kagevi får chansen på VM.

– Hon är ju vårt stora framtidsnamn. Hon är ju riktigt, riktigt bra på tempo och håller hög klass trots sin unga ålder, säger Johansson om tonåringen som blev femma på U23-EM.

2024 års VM avgörs 21-29 september i Zürich i Schweiz för både landsvägscyklister och paracyklister. Så här sänder SVT >>>

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.