Austin Killips, till höger, vann det amerikanska etapploppet Tour of the Gila. Foto: Instagram

Transkvinnas vinst i cykellopp skapar känslor

Uppdaterad
Publicerad

Austin Killips vann det amerikanska etapploppet Tour of the Gila. Hon blev första transkvinna att vinna en tävling sanktionerad av det internationella cykelförbundet, UCI. Det skapade känslor.

”Att gå få från herr- till damklassen är inte helt olikt dopning”, skriver OS-silvermedaljören Alison Sydor.

Efter att Killips, iförd den rosaprickiga bergatröjan, varit först i mål på den femte avslutande etappen i New Mexico väntade segerfirande – men också hat på sociala medier mot att hon som transperson fått delta i damklassen, en debatt som rasat sedan loppet avslutades 30 april.

Arrangören stängde av kommentarsfältet på sin hemsida. 

– Jag tycker att det var ett personligt angrepp som var djupt kränkande, säger Killips till Cyclingnews.

Killips inledde sin cykelkarriär 2019 och går på hormonbehandling. Det amerikanska cykelförbundet bekräftar att 27-åringen är inom de testosteronnivåer som gäller.

– På något sätt är det värre än det var för tio år sedan, vi är ett verkligt, politiskt mål för en skrämmande politisk rörelse, säger hon till Cyclingnews.

”Inte helt olikt dopning”

Inom friidrott och simning har de internationella förbunden förbjudit transkvinnor som genomgått manlig pubertet att delta i tävlingar på högsta nivå. Inom cykelsporten finns inte den begränsningen, cyklisten får delta om testosteronnivån har legat under 2,5 nanomol per liter de senaste två åren.

Det regelverket upprör flera inom cykelsporten. Amerikanskan Hannah Arensman har avslutat sin karriär i protest mot att ha fått tävla mot transkvinnor. Hon tog till och med fallet till domstol.

”Att gå få från herr- till damklassen är inte helt olikt dopning”, skriver Alison Sydor som har ett OS-silver från 1996 på CV:et på Twitter.

Den förra elitcyklisten Inga Thompson hävdar att det finns 50 aktiva transkvinnor inom elitcyklingen, och att biologiskt födda kvinnor riskerar att tyna bort inom sporten.

UCI kommer nu att titta närmare på sitt regelverk gällande transpersoner och väntas komma med ett uttalande i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.