• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Julia Borgström om problemen med ätstörningar: ”Ätit på tok för lite”

Uppdaterad
Publicerad

Julia Borgström slutade trea i ungdomsklassen i det första Tour de France för damer. Inför världscupen i Vårgårda berättar 21-åringen om sin kamp med ätstörningar.

– Kostmässigt så har jag nog haft mina problem åt andra hållet, att jag ätit på tok för lite under väldigt många år, säger hon.

Julia Borgström har onekligen fått mer uppmärksamhet efter sommarens Tour de France, där hon slutade trea i ungdomsklassen.

Nu berättar hon om sin kamp med ätstörningar och en kultur inom cykeln som påverkat henne negativt. Men att hon också fått kontroll över problemen.

– Kostmässigt så har jag nog haft mina problem åt andra hållet, att jag ätit på tok för lite under väldigt många år. Jag har väl först nu börjat ta kontroll över det. Nu äter jag tillräckligt och har en bättre relation till mat och kost.

Kan du utveckla det?

– Nej men cykel är tufft. Det är mycket ”watt per kilo”, och det sätter sig i pränt. Och gammal kultur har ganska stort inflytande på cykel och cyklister och det har jag varit påverkad av under väldigt länge. Men jag har haft jättemycket tur med tränare och familjen runt om, säger Borgström.

Känner ingen press

Förändringarna har påverkat henne positivt. Nu blickar hon fram mot en tävling på hemmaplan.

– Jag är otroligt taggad. Jag har aldrig kört Vårgårda innan och det ska bli jättehäftigt att få tävla på den här nivån på hemmaplan. Det ska bli jättekul.

Känner du någon press?

– Nej. Jag känner att jag har många ögon på mig och det är lite nytt. Men jag ska njuta av tävlingen lika mycket som jag gör på de andra och bara njuta av att vara på hemmaplan.

SVT sänder helgens tävlingar från Vårgårda.

Hjälp och stöd kring ätstörningar – hit kan du vända dig:

Vårdguiden om ätstörningar – Ring 1177 eller gå till 1177.se

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Vill du veta mer om forskningen kring ätstörningar? Läs mer hos Centrum för ätstörningar på Karolinska institutet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.