Niewiadoma

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Niewiadoma bryter ihop efter historiska sekunddramat i Tour de France. Foto: Max

Kasia Niewiadoma vann Tour de France Femmes efter historiskt sekunddrama

Uppdaterad
Publicerad

Polskan Katarzyna Niewiadoma tog hem totalsegern i årets Tour de France med ynka fyra sekunders marginal mot fjolårssegraren Demi Vollering.

Det är den minsta segermarginalen i damtävlingens historia.

– Det är så galet, säger vinnaren i Max sändning.

Niewiadoma slutade fyra i den avslutande etappen och chocken var total när hon insåg att hon vunnit totalen.

Se den dramatiska avslutningen och när Niewiadoma inser att hon vunnit tävlingen i spelaren ovan.

I den avslutande bergsetappen Alpe d'Huez var fem cyklister med i leken om totalsegern. Med 53 kilometer kvar till mål, i den näst sista stigningen, gjorde Demi Vollering en attack och Niewiadoma kunde inte svara.

– För en stund tappade jag hoppet att jag skulle kunna göra det, de skrek så mycket i radion under de sista kilometerna, säger vinnaren.

”Jag hatade allt”

Med tio kilometer kvar var polskans totalledning bara tio sekunder. Den regerande mästaren Vollering gav allt tog hem etappsegern men som fyra i mål lyckades Katarzyna Niewiadoma med nöd och näppe att hålla undan i totalen.

– Om jag ska vara ärlig var klättringen riktigt hemsk för mig. Jag hatade allt så att komma fram till mållinjen och få veta att jag hade vunnit var helt otroligt.

Fyra sekunder är den minsta segermarginalen i damtävlingens tre år långa historia.

Två svenskor tävlade i årets upplaga av Tour de France Femmes, Caroline Andersson slutade på plats 34 totalt och Emilia Fahlin hamnade på plats 101.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.