Det har varit spänd väntan på många håll i idrotts-Sverige inför vårens kanske hetaste beslut. Stora arrangörer som marathongruppen, Göteborgs-Varvet och Stockholm Triathlon hanterar stora summor pengar, har fasta kostnader och är därmed också känsliga för uteblivna intäkter.
Många privatpersoner har valt att avstå återbetalning och till exempel blivit kompenserade med att få startplatsen flyttad ett år i tiden. Ett antal personer har dock anmält arrangörer till ARN och krävt tillbaka sina pengar.
Nu kommer ett tydligt besked från ARN.
– Den som inte får en avtalad prestation, tex möjligheten att delta i ett motionslopp eller gå på en konsert, är alltså som utgångspunkt inte skyldig att betala för den, säger Marcus Isgren, chef för ARN.
”Knappt sovit i natt”
Ett undantag är alltså Vätternrundan som räddas av en skrivning i villkoren som ger dom rätt att behålla halva startavgiften om något oförutsett inträffar. Det handlar normalt om 45-48 miljoner kronor i startavgifter, i år runt tio miljoner mindre eftersom alla inte hunnit betala in.
– Jag kan inte säga att jag har sovit särskilt gott i natt. Skulle vi ha tvingats betala tillbaka allt så hade vi inte kunnat fortsätta, säger Gunilla Brynell-Johansson som tackar förutseende föregångare som skrev in den punkten i villkoren.
– Jag är extremt tacksam över det, men känner samtidigt med andra arrangörer.
Ett evenemang som har en liknande klausul och därför kan räddas är Vansbrosimningen.
– Det är helt avgörande för vår överlevnad, säger Tomas Viker, generalsekreterare för Vansbrosimningen, som tycker att det är oskäligt att arrangörens ska stå för 100 procent av risken.
Även Stockholm Marathon hoppas klara sig från att betala tillbaka hela summan.
– Hade vi varit återbetalningsskyldiga för hela avgifterna hade det inte funnits skuggan av en chans att vi klarat att överleva, säger verksamhetschef Daniel Almgren.
KLIPP: 17-åriga Emma cyklar egen Vätternrunda (10 juni 2020)