Foto: Dagens vinnare slovaken Peter Sagan

Sagan spurtade till seger i Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Peter Sagan vann Tourens femte etapp framför belgaren Wout van Aert efter en stark spurt på upploppet. I och med dagens seger har slovaken nu vunnit minst en etapp i sex olika upplagor av Tour de France.

Dagens etapp avgjordes i Alsaceregionen i nordöstra Frankrike och ställde åkarna inför en backfylld, 175,5 km lång utmaning. Med drygt sju kilometer kvar så försökte sig den portugisiska veteranen Rui Costa på en solospurt men med två kilometer kvar kom klungan ikapp.

Den trefaldige världsmästaren Peter Sagan, dagen till ära iklädd den gröna sprintledartröjan, låg långt fram i klungan under stora delen av loppet. Och på upploppet betalade sig 29-åringens rutin och han kunde till slut spurta till sig en vinst med en cykellängd ned till tvåan Wout van Aert.

Första etappsegern i år

Slovaken Peter Sagans spurtseger var hans första etappvinst för året men sin första seger i karriären tog han redan 2012. Sedan dess har 29-åring vunnit minst en etapp i sex olika upplagor av tävlingen. Sagan behåller i och med dagens seger sin ledning i poängklassen.

Den totala ledaren fransmannen Julian Alaphilippe kom på en tiondeplats och kommer få dra på sig den gula ledartröjan även inför nästa etapp.

Tourens sjätte etapp går av stapeln imorgon och kommer att avgöras i La Planche des Belles Filles som erbjuder åkarna en rejäl mjölksyrefylld klättring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.