Ledaren Joao Almeida susar fram i det snöklädda landskapet i norra Italien. Det blev inga förändringar i totalen i dag. Foto: TT

Giro-etapp i Frankrike stoppas – lördagens sträcka görs om

Uppdaterad
Publicerad

Australiern Ben O'Connor slet sig loss från övriga i utbrytningen av den 17:e etappen av Giro d'Italia med åtta kilometer kvar upp till målet i den alpina skidorten Madonna di Campiglio där Ingemar Stenmark fick sitt genombrott 1974. Samtidigt meddelas det att etapploppet får nobben att köra i Frankrike på lördag och rutten måste läggas om.

Det är hårdare covid-19-regler som stoppar avsnittet i Frankrike i lördagens tuffa etapp, den näst sista innan målgången i Milano på söndag. Borgmästaren i Briancon förbjuder åkarna att ta sig in i Frankrike. I stället för att köra Agnello-Izoard-Montgenèvre kommer man att klättra tre gånger upp till det ursprungliga målet i Sestriere på drygt 2000 meters höjd, skriver Cyclingnews.

O´Connor var helt ensam på upploppet och kunde segerjubla och få revansch från gårdagen där han blev besviken tvåa efter att slovenen Jan Tratnik tagit hem etappen. Det var 24-årige O'Connors största vinst i karriären, hans första vinst i en Grand Tour.

Ledaren: ”Det var en tuff etapp”

– Det var så nära i går och att få till en seger i dag i bergen var något jag drömde om att genomföra. Det betyder mycket, säger O'Connor till Girot.

Klungan med totalcyklisterna trampade i mål fem minuter senare. Det var en passiv etapp, trots 5000 höjdmeter, och bara en attack gjordes, vilket gjorde etappen till en besvikelse. Joao Almeida behåller den rosa ledartröjan och är 17 sekunder före Wilco Kilderman.

– Det var en tuff etapp, säger Almeida.

Det var i Madonna di Campiglio som Ingemar Stenmark vann sin första världscuptävling den 17 december 1974 och ett av svensk idrottshistorias största genombrott skedde. 18-årige Stenmark låg 22:a efter första åket i slalom och åkte upp sig till seger.

KLIPP: Covidsmäll mot Giro d'Italia – två stall drar sig ur (13 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.