Tadej Pogacar tog hem Tour de France.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Tadej Pogacar tar hem totalsegern och den sista etappen i spelaren ovan. Foto: Stephane Mahe / BILDBYRÅN

Tadej Pogacar tog hem Tour de France – avslutade med sin sjätte etappseger

Uppdaterad
Publicerad

Tadej Pogacar avslutade på topp när han tog hem den sista etappen under Tour de France.

Slovenen säkrade totalsegern och är därmed den första sedan Marco Pantani 1998 som lyckas vinna Tour de France och Giro d'Italia under samma kalenderår.

– Jag kan inte beskriva hur glad jag är, säger han efter segern.

Slovenen Tadej Pogacar har varit lysande genom hela Tour de France. Under söndagskvällen avslutades tävlingen med den sista etappen mellan Monaco och Nice över 33,7 km.

Förutsättningarna var enkla: Pogacar var fem minuter och 14 sekunder före dansken Jonas Vingegaard och det skulle med andra ord krävas mycket för att slovenen skulle tappa sin ledning.

Pogacar har framför allt avslutat årets upplaga starkt då han har vunnit de två senaste etapperna. 25-åringen nöjde sig inte där när han även tog hem den sista etappen – före totaltvåan Jonas Vingegaard.

– Jag kan inte beskriva hur glad jag är – efter två svåra år i Tour de France. Jag är mållös, det är otroligt. Det är första touren jag känner att jag är självsäker varje dag, säger han efter tävlingen.

Totalställning Tour de france

1. Tadej Pogacar 83:38:56

2. Jonas Vingegaard +6:17

3. Remco Evenepoel +9:18

TOUR DE FRANCE (Etapp 21)

1. Tadej Pogacar 45:24

2. Jonas Vingegaard +1:03

3. Remco Evenepoel +1:14

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.