– Vi tror att vi har väldigt mycket att hämta och ge. Vi vill ge en möjlighet för alla våra medlemsföreningar som vill syssla med E-sport att kunna göra det på ett hållbart och långsiktigt sätt, i en värld som är präglad av sjyssta värderingar och idrottsmentalitet, säger han.
E-sportförbundet är ett av de elva förbund som väntas bli ratade av Riksidrottsförbundets medlemmar 24-26 maj.
– För det första äger E-sporten inte sina tävlingsregler, vilket är ett grundkrav. För det andra har antal medlemsföreningar minskat, de har fallit och är vid kritiska gränsen för medlemskap. För det tredje har de inte existerat i tre år som förbund, vilket är kravet, säger ordförande i Riksidrottsföreningen, Björn Eriksson till SVT Sport.
Kravet på att förbund ska ha funnits i tre år är ett nytt förslag, som väntas klubbas igenom först på fredag på Riksidrottsmötet. Max Horttanainen, ordförande i Svenska E-sportförbundet, menar att det borde räcka med att förbundet haft tre årsstämmor och tillägger att 80 procent av alla ungdomar idag sysslar med något form av digitalt spel.
– Det är svårt att veta hur många som håller på med E-sport idag. Vi har inte gjort någon ordentligt kartläggning. Men det är många unga som hamnat utanför den organiserade idrottsrörelsen, säger Horttanainen till SVT Sport.
Vill stoppa moralpanik
E-sportförbundet har bedrivit en lobbyverksamhet för att avfärda argumentet att E-sport inte innebär någon fysisk aktivitet. Förbundet har också jobbat med den moralpanik som kan infinna sig, menar Horttanainen.
– De föräldrar som engagerar sig i sina barns spelande har en djupare förståelse för vad E-sport innebär. Om man spelar med sina barn, kan man också prata om skolan och om hälsan, säger Horttanainen till SVT Sport.
Det är den sammantagna bilden som gör att Björn Eriksson och styrelsen inte kan rekommendera E-sporten en plats i Riksidrottsförbundet.
– Det finns en debatt om våldet inom E-sporten. Det är mest ett stödargument till att inte inkludera E-sport. Alltså inte ett huvudargument. Vi har en annan problematik och det är den fysiska rörelsen. Det ligger också med i bilden, även om inte heller det är ett huvudargument, menar Eriksson.
Medlemmar väntas försvinna men också tillkomma
Det finns idag 71 specialförbund som alla är medlemmar i Riksidrottsförbundet.
För första gången väntas två förbund, Svenska kälksportförbundet och Svenska landhockeyförbundet, lämna RF då de inte uppfyller kriteriet som förbund på minst 25 medlemsföreningar.
Tolv nya förbund har ansökt om att få komma med. Men det är tufft att bli välkomnad. Riksidrottsstyrelsen har bara lämnat ett positiv utlåtande, att bevilja Friskis&Svettis att bli medlem.
– En styrelse lägger fram ett förslag. Vi rekommenderar Friskis&Svettis då de uppfyller vår kravbild, avslutar Eriksson.