Han är världens snabbaste man Foto: Henrik Raimer

Han är världens snabbaste man – i fallskärmshopp

Uppdaterad
Publicerad

I ett fritt fall med magen mot marken kan man komma upp i hastigheter runt 200 kilometer i timmen. Under natten till onsdag blev Henrik Raimer världens snabbast man när han passerade drömgränsen 600 kilometer i timmen(!). ”Det känns sjukt overkligt”, säger Henrik Raimer till SVT Sport.

Henrik Raimer från Stockholms Fallskärmsklubb är världens snabbast man.  Under VM-tävlingarna i Chicago slog svensken nytt världsrekord när han nådde en hastighet på makalösa 601, 26 kilometer i timmen.

– Det känns sjukt overkligt. Det är svårt att förstå samtidigt som det är jätteroligt också, säger Henrik Raimer till SVT Sport.

För att sätta rekordet i perspektiv, en Boeing 747 har en maxhastighet på 1100 kilometer i timmen.

”Stoppar huvudet nedåt”

– Det är höga krafter på kroppen, och alla små rörelser man gör ger stora utslag. Så det gäller att slappna av samtidigt som man faller fritt, säger Henrik.

Tävlingsgrenen Speed Skydiving är en relativt ny disciplin inom fallskrämssporten. Konceptet är enkelt, du ska komma upp i en så hög hastighet som möjligt över en bestämd sträcka.

– Lite förenklat så stoppar man huvudet nedåt och kroppen följer efter.

Just nu leder Henrik tävlingarna i Chicago och måste bara registrera ett resultat för att ta sig vidare till semifinal.

Så når du 600 kilometer i timmen

Hastigheten en människa i frifall kan uppnå bestäms närmast av två faktorer: kroppsvikt och kroppsposition.

I en stabil frifallsposition med magen ner mot marken kommer man normalt upp i hastigheter runt 200 kilometer i timmen.

En stabil head down-position i friflygning ligger normalt på mellan 240 och 290 kilometer i timmen.

Om man därefter minimerar luftmotståndet med slimmade kläder och bättre positionering uppnår fallskärmshopparen hastigheter runt 480 kilometer i timmen. Henrik Raimer nya rekord på 601,26 kilometer i timmen är därför närmast makalöst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.