Fäktaren Nathalie Moellhausen på sjukhus veckan före OS – kollapsade under matchen mot Ruien Xiao

Uppdaterad
Publicerad

Fyra dagar innan hon skulle tävla i OS vårdades Nathalie Moellhausen på sjukhus för smärta på grund av en tumör.
Trots det gick hon in i tävlingen.
Då blev det dramatiskt – och hon tappade medvetandet under sin match mot Ruien Xiao.
– Jag har aldrig känt en sån smärta i mitt liv, säger hon.

Se de dramatiska bilderna i klippet här ovanför

Brasiliens Nathalie Moellhausen har haft en lång och framgångsrik karriär inom fäktningen, med VM-guld både individuellt och lag.

OS i Paris 2024

Men den senaste tiden har nog varit den absolut mest utmanande i hennes karriär.

Höll tumören hemlig

I februari hittades en godartad tumör i hennes svanskota. Tumören har vuxit och har orsakat smärta för fäktaren. En kort tid innan OS lades hon akut in på sjukhus för att behandlas för smärtan och blott fyra dagar innan hon i lördags skulle tävla i damernas värja blev hon utskriven.

Tumören höll hon dock hemlig för alla utom sin familj och tränare, och var alltså inget som hennes 16-åriga motståndare Ruien Xiao – eller någon annan på arenan – kände till.

Tog av sig masken

Men det blev dramatiskt. Efter att kanadensiskan Xiao fått in en träff fick Moellhausen väldigt ont, satte sig på mattan och fick snabbt hjälp av domaren och personer ur den brasilianska staben.

Enligt utländska medieuppgifter ska Moellhausen under en kort tid tappat medvetandet, men trots det tog Moellhausen efter fem minuter på sig masken igen och avslutade matchen – som hon förlorade med 11–15.

– I mitt liv har jag aldrig upplevt en liknande smärta, säger hon, enligt brasilianska Globo.

– Redan efter den första träffen i matchen så kände jag att jag inte kunde se och jag kunde inte känna att min kropp röra sig.

Xiao åkte ut i åttondelsfinal

Moellhausen avslöjade sin diagnos efter tävlingen, och har förklarat att hon ska opereras i Paris inom kort.

För Ruien Xiao tog OS sedan slut i åttondelsfinalen. Olympisk mästare i damernas värja blev Man Wai Vivian Kong från Hongkong, som i finalen besegrade Frankrikes Auriane Mallo-Breton. Bronset gick till ungerskan Eszter Muhari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet