Det var på Internationella fäktförbundets kongress i Lausanne, Schweiz, i november som Otto Drakenberg tog sig upp på podiet.
Han ville lyfta problemet med sportswashing och tyckte att det fanns en problematik att ett land som Saudiarabien tilldelas ett mästerskap då man inte respekterar kvinnors och HBTQ-personers rättigheter.
Sveriges ordförande möttes av ett högt bankande ljud som överröstade honom. Dessutom avbröts Drakenberg också av hur internationella fäktförbundets vice ordförande, egyptiern Abdelmoneim Elhamy El Husseiny. Händelsen fastnade på film.
– Det kanske mest överraskande var att ingen, ingen från den fria världen ställer sig upp. Att klagomuren får stå oemotsagd. Det tycker jag var skrämmande, sa Drakenberg till SVT i fredags.
Norge: ”Det har jag aldrig upplevt”
På plats på kongressen i november var Norges ordförande i fäktförbundet, Björn Faye.
– Att någon försöker sabotera på det här sättet har jag aldrig upplevt. De satt och slog i bordet och väsnades, så det var en märklig upplevelse.
Vad kände du där och då?
– Jag blev mest uppgiven och tyckte att det var trist att en delegat inte får säga vad den tycker och tänker och att de andra inte ens var villiga att lyssna på vad han hade att säga. Det var modigt av Otto.
Han upplevde det som att han inte fick något stöd. Borde ni ha gjort något annorlunda?
– Otto bad om att få ordet när det skulle fattas ett beslut. Då är det inte så enkelt att bara resa sig upp och stötta. Jag är inte säker på att jag hade kunnat göra något där och då. Men han fick med sig nio personer att ställa sig emot att Saudiarabien skulle få värdskapet.
”Lång väg att vandra”
Faye är helt enig med Drakenberg och tycker att det är konstigt att diskussionen inte har kommit upp tidigare.
– Jag tror att fäktvärlden har blivit mer polariserad på sistone. USA och Kanada är helt i linje med vad de europeiska länderna tycker. Men Sydamerika, de flesta länderna i öst och arabländerna har en helt annan inställning. Det gör det svårt att ta upp en del saker.
Vad kommer att hända i framtiden?
– Jag är rädd för att vi har en lång väg vandra men det betyder inte att vi ska sluta försöka.
Se intervjun med Björn Faye i klippet ovan.