Janne Andersson tar ut EM-truppen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart. Här är de 26 spelarna som får följa med till EM. Följ även med i vår direktrapportering och ställ frågor.

Janne Andersson tar ut EM-truppen

Pinnat inlägg

JANNE ANDERSSONS EM-TRUPP

Målvakter:
Robin Olsen (Everton), Kristoffer Nordfeldt (Genclerbirligi), Karl-Johan Johnsson (FC Köpenhamn)

Försvarare:
Mikael Lustig (AIK), Victor Lindelöf (Manchester United), Andreas Granqvist (Helsingborg), Martin Olsson (Häcken), Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Filip Helander (Rangers), Emil Krafth (Newcastle), Pontus Jansson (Brentford), Marcus Danielson (Dalian).

Mittfältare/anfallare:
Sebastian Larsson (AIK), Albin Ekdal (Sampdoria), Gustav Svensson (Guangzhou), Ken Sema (Watford), Viktor Claesson (Krasnodar),

Mattias Svanberg (Bologna), Kristoffer Olsson (Krasnodar), Dejan Kulusevski (Juventus), Jens Cajuste (Midjylland), Emil Forsberg (Leipzig),

Alexander Isak (Real Sociedad), Robin Quaison (Mainz), Jordan Larsson (Spartak Moskva), Marcus Berg (Krasnodar)

Och därmed är sändningen från denna EM-trupputtagning över. Tack för att ni hakat på! Ni läser mer om detta här på vår sajt. Vi hörs!

Nannskog om den officiella svenska EM-låten:
– Den var väl fin. Den får de vara nöjda med. Grabbarna kommer att ha den i omklädningsrummet att tagga igång till.

– Granqvist får ta rollen nu och ta ton i omklädningsrummet då han är ledaren, säger Nannskog.

De yngre förmågorna som är med...
– Häftigt! Om man tänker på hur det var 2018 framåt var det Toivonen, Berg. Om man kollar vad vi har nu, känns det oerhört spännande med Isak som gör det bra i Sociedad. Kulusevski som spelar i Juventus, Jordan som sprakar i Ryssland. Man blir glad, man blir spänd, säger Nannskog.

Daniel Nannskog igen:
– Han kan använda mycket av det som var bra i VM 2018. Men vissa saker var kanske mindre bra och de ska rättas till. Att få den rutinen från ett mästerskap kommer att vara väldigt bra för detta EM. Jag gillar det han säger om att komma in med energi, att få hela gruppen att må bra. Det kommer göra att det blir ett bra mästerskap.

Mästerskapet är nära:
– Nu är det full fart. Vi träffar spelarna på måndag och sedan ska vi börja jobba. Det känns fantastiskt roligt att det börjar närma sig, säger Janne till SVT.

VM 2018, hur mycket av känslan därifrån vill du ta med dig?
– Mycket. Vi har lyft fram det som var bra och känslan var bra där ifrån början. Vi måste skapa en grupp som har det bra tillsammans. Att vi puttar in energi hela tiden. Man är tillsammans lång tid.

Mårten • Ni som klagar på Gustav Svensson kan ju föreslå en bra ersättare på defensivt mittfält.

Laban • Kul med Cajust, Jordan, Sema och Svanberg! Tycker dock att Starfelt borde gått före Jansson, men Janne vet vad han gör!

Janne om Granen:
– Om jag skulle ta ut bara fyra mittbackar hade jag inte tagit ut honom. Men när jag kunde ta ut 26 spelare landade jag snabbt i att Granen är ett bra namn att ha med i truppen utifrån hans lagkaptensegenskaper och hur han sprudlar av energi på och vid sidan av planen. Han är en spelare som man gärna vill ha med sig. Sedan hur det landar, det får vi se.

Rutinen i truppen?
– Granen är en av dem och Micke Lustig och Sebbe Larsson är också i den kategorin av spelare. Det är jätteviktigt att ha dem med oss.

Zlatans skada och samtalet:
– Vi har haft ett snack i fredags när han ringde och vi hade ett ganska kort snack där han meddelade att det inte går att vara med i EM. Han tyckte det var extremt tråkigt och han var besviken och jag var besviken. Vi skulle kunnat använda honom i vårt sätt att spela på ett bra sätt.

Om uttagningen:
– Det har varit en lång process där jag och Peter Wettergren stött och blött. Det är en bra trupp med blandning av yngre som gör sitt första mästerskap och andra som varit med tidigare. Det känns också som en grupp som kommer att fungera väldigt bra tillsammans, säger Janne Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet